Josipović komentirao sukob s Pupovcem


Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je tijekom boravka u Brgudcu staloženo odgovarao na pitanja novinara o sukobu sa potpredsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem.

Potvrdio je da je dobio pritužbe na njegov rad, a na pitanje da li je to prijavio nadležnim organima, predsjednik Josipović je rekao: "Nije to u smislu kaznenih djela pa da bi to prijavljivao, no dobio sam iz Vukovara i nekih drugih gradova u kojima ima jako puno Srba, određene pritužbe i nezadovoljstvo radom, ali pustimo osobne stvari. Mislim da je vrlo važno razgovarati na načelnoj razini o tome kako se brinemo svi skupa o manjinskim pravima".

Povod sukoba, rekao je Josipović, je Knin i činjenica je da je umjesto, kao što se možda očekivalo, Pupovca, na proslavi Oluje bio Veljko Džakula. - To pokazuje da dolazi do određene pluralizacije manjinske scene što je pravo, ali nije ispravno na to reagirati onako kako je reagirano.

Mislim da dolaze vremena kada će se na drugačiji način uređivati prava koja nisu do kraja riješena, povratak, obnova, zastupljenost u tijelima lokalne samouprave i u državnim tijelima i to uspješnije nego do sada, rekao je Josipović.

Komentirajući stavove novinara da je ovo njegova do sada najžešća reakcija, Josipović je rekao da je to možda zato jer je akcija koja je bila usmjerena prema njemu jedan maskenbal.

Nije se reagiralo na ono što je pravi razlog nezadovoljstva, a to je moje zalaganje da se što više pripadnika srpske manjine i posebno istaknutih ljudi, pojavi u Kninu što je protumačeno kao pluralizacija, nego se izmišlja da ja hoću utjecati na financiranje jedne novine koja ima 200-300 primjeraka i malo je relevantna.

Ide se jednim drugim putem koji nije korektan i koji je maskenbal. To je možda izazvalo jednu malo jaču reakciju nego ste možda navikli od mene, ali zašto ne, recimo sve kako je i što je, izjavio je Josipović.

Odgovarajući na pitanje kani li doista politički umiroviti Pupovca, rekao je da apsolutno nema nikakve namjere miješati se u to.

Vjerojatno će Pupovac još puno puta biti biran u Sabor. Nije moja stvar da biram tko će biti predstavnik srpske manjine, ali je moje da pomognem svima koji žele pomoći da Hrvatska bude jedna država u koju su svi dobro integrirani.

To je moj cilj i to ću raditi bez obzira što tko misli. Bila je zanimljiva teza Pupovca da dam ostavku i budem predsjednik ili vođa srpske manjine. Kao da postoje dvije Hrvatske, jedna kojoj sam ja predsjednik, a druga srpska kojoj je on predsjednik. Ne. Meni su svi građani bez obzira na nacionalnost jednaki. Ja sam svima njima predsjednik i želim svima dobro, zaključio je Josipović. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter