Josipovic kod Angele Merkel

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic odradio je u cetvrtak drugi, najsadržajniji dan svog službenog posjeta Njemackoj i sastao se s njemackom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Njemacke Christianom Wulffom.

Glavni cilj Josipovicevog puta u Njemacku, državu ciju se rijec u Europskoj uniji o svim glavnim pitanjima itekako i cuje i uvažava, bio je uvjeriti vrh njemacke politike da je Hrvatska provela glavninu reformi te da je spremna za dovršetak pregovora vec u lipnju ove godine.



S njemacke strane - i od kancelarke Merkel i od predsjednika Wulffa - izražena je puna potpora što skorijem dovršetku pregovora, no uz nezaobilazno »ali...«.

- Konstatiralo se da Hrvatska dobro napreduje, ali i da moramo ispuniti ona mjerila koja su nam zadana, i mi smo toga svjesni. Potpora koju nam pruža Njemacka, i kancelarka Merkel osobno, puno nam znace, izjavio je Josipovic nakon sastanka s Merkel.

Na novinarsko inzistiranje da odgovori na pitanje je li od njemackih dužnosnika dobio jamstva da ce poduprijeti dovršetak pregovora izmedu Hrvatske i Europske unije do kraja lipnja ove godine, Josipovic nije mogao odgovoriti potvrdno.

- Nikakva posebna jamstva nisu potrebna, oduvijek se zna da onoga trenutka kada ispunimo uvjete naše clanstvo postaje neupitno.


Podijeli: Facebook Twiter