Josipović: Još razmišljam o političkoj budućnosti

(Ronald  Gorsic / CROPIX)
(Ronald Gorsic / CROPIX)

Predsjednik Republike Ivo Josipović u subotu je na posljednjoj "kavi s građanima" u mandatu novinarima rekao da se priprema za primopredaju vlasti, a još razmišlja o političkoj budućnosti, je li ona moguća kroz SDP i žele li to uopće u SDP-u.

"Je li angažman moguć kroz SDP i žele li to uopće u SDP-u, ne znam. Do sada nije bilo nikakvih kontakata te vrste", rekao je Josipović u razgovoru s novinarima o budućem političkom angažmanu nakon završetka predsjedničkog mandata.

Ali, nastavio je, ako se odlučim za bavljenje politikom, "to će sasvim sigurno biti u funkciji građanske Hrvatske koja je tolerantna, otvorena razumna i socijalna država, a kako će ti biti u kojoj formi - ostaje da vidimo", odgovorio je Josipović. Isti je odgovor dao i na pitanje može li to biti u nekoj novoj stranci.

Josipović je potvrdio je da se priprema za primopredaju vlasti te da su u Uredu predsjednika dogovorene grupe gdje će se, po savjetničkim grupacijama, preuzimati dokumentacija i upoznavati s poslom.

To teče i sasvim sigurno prvi radni dan nove predsjednice ćemo i formalno reći: "Dobro došli, izvolite, Ured je Vaš", rekao je Josipović.

Na novinarsku tvrdnju da u timu nove predsjednice nisu zadovoljni načinom na koji način Ministarstvo vanjskih i europskih poslova radi na pozivanju gostiju na inauguraciju, Josipović je rekao kako on kao predsjednik nije za to zadužen te da svi zaposlenici Ureda imaju upute i da rade korektno i čine zaista sve da inauguracija i cijelo preuzimanje vlasti prođe uredno.

Kada je riječ o inauguraciji, timovi surađuju i čine sve što je moguće da ona bude uspješna i mislim da je vrlo važno da tako i bude, istaknuo je.

Josipović se nada da će inauguracija biti dobro organizirana uz što veći odaziv stranih državnika, jer je to na neki način "slika naše države i prema unutra i prema van".

Ministarstvo vanjskih poslova je poslalo pozive svim predsjednicama i predsjednicima i suverenima i nadam se da veleposlanici u tim zemljama ukazuju na važnost dolaska na inauguraciju. Želim da dođe što više visokih gostiju iz inozemstva i da to bude prilika da se naša nova predsjednica sa svima upozna i obnovi ili uspostavi nove kontakte, istaknuo je.

S obzirom na to da je održao posljednju tradicionalnu "kavu s građanima" u predsjedničkom mandatu, Josipović je novinarima rekao kako je to bila 50. jubilarna "kava" te da je kroz instituciju Ureda predsjednika prošlo oko 8.000 ljudi. Ukupno je u svim dugim programima u Uredu predsjednika bilo, bez službenih posjeta, više od 50.000 građana,

Mnogi su ljudi dolazili kako bi pokušali riješiti neki problem za koje neke druge institucije nisu našle rješenje ili su ostvarili neki uspjeh na raznim poljima i željeli su da društvo prepozna njihov doprinos, jer predsjednik, bez obzira tko to bio, simbolizira društvo i državu, kazao je Josipović.

Upitan što će mu najviše nedostajati, Josipović je rekao kako će to znati kroz neko vrijeme, ali da mu sasvim sigurno neće biti dosadno, jer "ima različite planove i kako za nostalgiju neće biti puno vremena".

Na upit što misli ponijeti iz Ureda, Josipović je rekao kako će to vjerojatno biti knjige koje je dobio i kako ga one posebno vesele.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter