Josipović iznimno zadovoljan posjetom Srbiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović iznimno je zadovoljan razgovorima sa svojim domaćinom, srbijanskim kolegom Tomislavom Nikolićem s kojim je konstatirao da su manjinske zajednice bogatstvo Hrvatske i Srbije, rekao je u četvrtak u vojvođanskom mjestu Tavankutu gdje je završio dvodnevni posjet Srbiji.

Josipović i Nikolić zajedno su u Tavankutu, mjestu nedaleko od Subotice u kojemu žive pripadnici hrvatske manjine, posjetili Osnovnu školu Matije Gupca gdje su se susreli s učenicima koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku, a sastali su se i s predstavnicima hrvatske zajednice u Vojvodini i Srbiji.

- Iznimno sam zadovoljan posjetom. Iznimno sam zadovoljan onime što sam ovdje vidio i čuo, razgovorima koje sam vodio s predsjednikom Nikolićem i koje su vodila naša izaslanstva, rekao je Josipović novinarima na kraju posjeta.

Istaknuo je da je s Nikolićem otvoreno razgovarao o svim problemima koje opterećuju Hrvatsku i Srbiju, a posebno o "odnosima naših država prema manjinskim zajednicama, prema hrvatskoj zajednici u Srbiji i srpskoj zajednici u Hrvatskoj".

- Znamo za probleme koji postoje, ali smo zajedno konstatirali da su manjinske zajednice naše bogatstvo, da nas manjinske zajednice povezuju i da zapravo poštivajući prava naših manjina ništa ne gubimo, već samo dobivamo, rekao je Josipović.

- Moja je ocjena da smo danas u Tavankutu uživali... čuli smo što je dobro i što nije dobro. Mislim da je ne samo za građane Srbije i Hrvatske, za građane regije, nego i za cijelu Europu, izvanredan znak da Srbija i Hrvatska mogu iza sebe ostaviti sve ono što ih je dijelilo i razdvajalo i da mogu stvarati novu povijest svojih naroda, rekao je Nikolić.

- Povezani smo, isprepleteni, bilo je tragičnih događaja u našoj prošlosti, neka ih ne bude više nikada, rekao je Nikolić te dodao da "zahvaljuje predsjedniku Josipoviću što je učinio čast svojim posjetom Srbiji“.

Josipoviću je to bio prvi službeni posjet Srbiji otkako je u svibnju 2012. za predsjednika Srbije izabran Nikolić, nekadašnji radikal i suradnik Vojislava Šešelja. U Srbiju je dosad odbijao doći zbog Nikolićevih ranijih spornih izjava o Srebrenici, Velikoj Srbiji i Vukovaru kao srpskom gradu.

U Beogradu je razgovarao i sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem, s predstavnicima srpskih udruga izbjeglih i nestalih te je sudjelovao na sastanku hrvatskih i srbijanskih gospodarstvenika. Također se sastao s predsjednikom srbijanske Narodne skupštine Nebojšom Stefanovićem, a kao prvi hrvatski predsjednik održao je govor srbijanskim zastupnicima na koji se osvrnuo na kraju posjeta ocijenivši da mu je to bila posebna čast.

Predstavnici Hrvata u Vojvodini ranije su kazali da će dvojicu predsjednika upoznati s problemom zastupanja hrvatske manjine u skupštini Srbije, s nepostojanjem razmjerne zastupljenosti u državnim tijelima, diskriminacijom u pogledu financiranja i osiguravanja prostora za rad njihovih kulturnih ustanova. Ozbiljni problemi postoje i u sferi informiranja zbog opasnosti od gašenja medija koji emitiraju program na hrvatskom jeziku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter