Josipović: Izbori za Europarlament bit će 14. travnja

Europski parlament (arhiva)
Europski parlament (arhiva)

Izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu održat će se 14. travnja, objavio je u petak hrvatski predsjednik Ivo Josipović, naglasivši da je tu odluku donio nakon konzultacija s Vladom, parlamentarnim strankama i nevladinim udrugama.

Josipović je rekao da je odlučio da se izbori za EP održe odvojeno od lokalnih izbora, koji se trebaju održati 19. svibnja, da "europski izbori ne bi izgubili autonomiju i prepoznatljivost".

"Podsjetio bih na veliku važnost izbora za Europski parlament. Po prvi put naši građani biraju svoje predstavnike u Europski parlament... i ti izbori imaju veliku simboličku vrijednost", rekao je Josipović.

Hrvatski sabor donio je 22. veljače odluku da će se izbori za dvanaest hrvatskih zastupnika u EP-u provesti prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, uz mogućnost da se izbori raspišu na isti dan kada se održavaju lokalni izbori, odnosno u svibnju.

Na izborima za Europski parlament prvi se put u hrvatsku izbornu praksu uvode otvorene liste pa će birači, osim za stranku, moći glasovati i za jednog kandidata s liste te stranke za koju su glasovali.

Petogodišnji mandat sadašnjeg saziva Europskog parlamenta istječe u lipnju 2014., kada će se održati europski izbori na razini čitave Unije, uključivši i Hrvatsku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter