Josipovic: Iza prosvjeda stoji i dio politike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Ivo Josipovic u subotu je u Bihacu rekao da je pravo na prosvjed ustavno pravo gradana Hrvatske, ali i dodao da iza prosvjeda nesporno stoji i dio politike. Odgovarajuci na pitanje novinara nakon sastanka s politickim vodstvom Unsko-sanskog kantona u Bihacu, gdje je svojim dolaskom uprilicio 751. obljetnicu grada, Josipovic je ponovio svoje stajalište da je pravo na prosvjed ustavno pravo hrvatskih gradana, ali ih je pozvao da to cine u skladu s zakonom.

U odgovoru na pitanje da prokomentira cinjenicu da je i sam prozvan za nedovoljnu pomoc u slucaju Purda, Josipovic je kazao kako su i vlada i on u okviru nadležnosti ucinili sve što je potrebno i izrazio nadu da ce se rezultati toga vidjeti.
"Naravno da uvijek netko može biti nezadovoljan i na to ima pravo, kao što je potpuno jasno da i dio politike stoji iza tih prosvjeda", kazao je Josipovic. "No, i to je dio politickog života i ja tu nemam nikakvih posebnih komentara ni primjedaba", dodao je.

Ustvrdio je da je prosvjede dijelom generirala i teška gospodarska situacija u zemlji, napomenuvši da oni nece riješiti problem sam po sebi i naglasivši da su pravi put izlaska iz krize projekti o kakvima je razgovarao sa sugovornicima danas u Bihacu.

U izjavi za novinare nakon sastanka s celnicima Unsko-sanskog kantona, Josipovic je kazao da se govorilo o realizaciji važnih projekata poput plinofikacije, obnove unske pruge i aerodroma Željave, te o razvoju konzularnih odnosa.

Hrvatski predsjednik rekao je kako su na sastanku, osim politicara, bili i strucnjaci za pojedina podrucja iz velikih državnih tvrtki koje se bave navedenim aktivnostima, te izrazio uvjerenost da ce "neki rezultati" biti vrlo brzo vidljivi.

Izrazio je nadu da ce Unsko-sanska pruga biti otvorena možda vec za tri mjeseca, a da ce se do kraja godine prikupiti svi potrebni dokumenti za plinovode, da ce uskoro u Bihacu zaživjeti redoviti konzularni dani Republike Hrvatske i da ce strucnjaci ubrzo provjeriti može li se i na koji nacin aerodrom Željava, koji je dijelom u BiH a dijelom u RH, privesti svrsi.

"Ovo je primjer kako se izmedu dviju država, BiH i Hrvatske, mogu vrlo ucinkovito i produktivno nadogradivati inace dobri politicki odnosi", ocijenio je hrvatski predsjednik.


Podijeli: Facebook Twiter