Josipović: Istra je prva u zaštiti prava manjina


Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je na Brijunima otvorio trodnevni Međunarodni znanstveni skup "Nacionalne manjine u demokratskim društvima" koji zajednički organiziraju Fakultet političkih znanosti iz Zagreba, njemačka zaklada Friedrich Ebert i Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Prilikom otvaranja skupa prisutnima su se obratili tajnica centra za međunarodne i sigurnosne studije fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Ružica Jakešević, dekan tog fakulteta Nenad Zakošek, zamjenica predstojnika Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH Bahrija Sejfić, predsjednik savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer, voditelj njemačke zaklade FE Dietmar Dirmoser te istarski župan Ivan Jakovčić i predsjednik Ivo Josipović.

- Kad govorimo o pravima manjina u državi, Istra je na prvom mjestu i gotovo je uzor svima ostalima, zajedništvo i međusobno prihvaćanje na toj razini da zapravo ljudi nemaju nikakvih barijera. U Istri se govori više jezika, a zajedno prijateljski žive Srbi, Talijani, Bošnjaci, Romi, Albanci, Hrvati… U Istri nisam još čuo da se netko tuži da je diskriminiran zbog svoje nacionalnosti i to je za Istru velika stvar. Istra je najprosperitetnija regija u državi, a taj svoj prosperitet duguje upravo takvom jednom načelu koji kreće od čovjeka koji poštuje različito. Zaštita prava manjina i suživot manjina s većinom u Istri je na visokoj razini i primjer je drugim regijama kako svi zajedno, neovisno o tome koje smo nacionalnosti, možemo živjeti. Istra je oduvijek bila posebna i to je njezina vrlina. Nadam se da će tako i ostati, rekao je Josipović.

Istarski župan Ivan Jakovčić je istaknuo kako je Istra po pitanju manjinskih prava svoj put odredila 30. travnja 1994. kada je izglasan Statut Istarske županije. (C. B. GALIĆ; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter