Josipovic: Ili plati, ili vrati!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovu godinu obilježila je borba protiv korupcije u Hrvatskoj i zbog toga je bila prijelomna. Ta borba pokazuje da zakon može vrijediti jednako za sve i da nema nedodirljivih, a potice i jacanje odgovornosti svih onih koji obnašaju javne funkcije, izjavio je predsjednik Republike Ivo Josipovic na svecanosti u povodu 20. obljetnice osnutka Hrvatske udruge sindikata, naglašavajuci da je zbog toga optimist.

- Protekla godina bila je obilježena i gospodarskim problemima, a nezaposlenost je dostigla kriticnih 17 posto. Podupirem Vladu u naporima za povecanje investicija, u cemu smo premalo ambiciozni, kao i za otvaranje novih radnih mjesta. Mislim da u tom pogledu iduca godina treba biti prijelomna, kazao je Josipovic pozvavši sindikate da u tom smjeru potjeraju svoje socijalne partnere, Vladu i poslodavce. Hrvatskoj, smatra predsjednik, trebaju reindustrijalizacija i kult rada.

Josipovic je podržao sindikate u težnji da ojacaju jedinstvo u nastupu prema poslodavcima i Vladi, a istodobno je sve socijalne partnere pozvao da prevladaju sadašnje nepovjerenje i ojacaju suradnju na zajednickim ciljevima. Podsjetio je i na svoje dugogodišnje zauzimanje za to da pretvorbeni kriminal ne zastarijeva.

- U Hrvatskoj ne smije opstati nacelo "tko je jamio, jamio je". Potrebno je nacelo "ili vrati, ili plati", porucio je predsjednik te je naglasio da se dio otetoga može vratiti u sustav.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijaševic pozvao je Vladu, poslodavce i sindikate na razgovor i na potpisivanje tripartitnog sporazuma kojim bi se obvezali na rješavanje kljucnih problema u ovoj zemlji. Pozvao je Vladu na reformu administracije i uklanjanje prepreka za ulaganje i razvoj Hrvatske, podsjetivši da se HUS davno izjasnio protiv trgovacke orijentacije u gospodarstvu te da podupire ekonomsku politiku koja ce cuvati i razvijati proizvodno gospodarstvo.

HUS-u su na 20. obljetnici rada cestitali ministar Radovan Fuchs u ime Vlade, izaslanik predsjednika Sabora Mišo Munivrana, predstojnik Vladinog Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begovic, predstavnici hrvatskih sindikata te gosti iz slovenskih.


Podijeli: Facebook Twiter