Josipović: Iduća godina prekretnica na bolje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz uobičajene želje vezane uz osobnu sreću i zdravlje, predsjednik Republike Ivo Josipović u božićnom razgovoru je za Novu TV građanima Hrvatske poželio otvaranje radnih mjesta, ali i bolju gospodarsku situaciju i viši standard.

"Nama u politici također preostaje da budemo bolji i građanima osiguramo mogućnosti gospodarskog razvoja i boljeg standarda", poručio je predsjednik.

Za iduću godinu predsjednik Ivo Josipović vjeruje da je "prekretnica na bolje", no i rekao je kako "neće otkriti veliku novost ako kaže da gospodarsko stanje nije dobro". U tom smislu ponovio je da je "bijeda ušla u mnoge domove".

"Nezaposlenost je najveći problem, to je sasvim sigurno. Vladine mjere urodit će plodom kad živne gospodarstvo, jer ne možemo govoriti o novim radnim mjestima, a da ne govorimo o investicijama", rekao je predsjednik, ocijenivši kako bismo, kad su Vladine mjere za oporavak u pitanju, "svi voljeli da je sve brže i bolje".

Na primjedbu da se poslodavci žale na lošu investicijsku klimu, odgovorio je kako se s tim "apsolutno slaže i to je činjenica koju nitko danas ne poriče". "Imamo puno prekompliciranih propisa i procedure koji se neki put koriste i za korupciju. Moramo biti otvoreni i ne govoriti, kad dođe investitor: Uh, došao je zaraditi! Da, došao je zaraditi, ali će i radnici zaraditi plaću, a investitor će platiti porez", navodi Josipović.

Kad je uvođenje poreza na nekretnine u pitanju, rekao je kako "u načelu" podržava tu poreznu mjeru. Ipak zagovara "korjenitu promjenu poreznog sustava koja ne mora biti preko noći".

"Kad je riječ o porezu na nekretnine, nismo još došli do ideala poreznog sustava u kojem će porezna osnovica biti relativno široka, a oni koji su bogatiji i da osjetno više participiraju", rekao je predsjednik uz upozorenje kako je nužno i kvalitetnije informirati javnost o tom porezu.

Za odnose s premijerom Zoranom Milanovićem rekao je kako su "vrlo dobri", a o nesuglasicama koje se često spominju da je to posljedica činjenice da o svemu ne misle isto.

"Ne bi bilo dobro da mislimo o svemu isto, a kad ne mislite isto, naravno da uđete u polemiku i nešto što mediji prepoznaju kao sukob", priznaje predsjednik. (Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter