Josipovic i Türk otvorili most prijateljstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski i slovenski predsjednici Ivo Josipovic i Danilo Türk otvorili su u subotu novoizgradeni most preko rijeke Sutle, simbolicki povezavši dvije države i kompleks tvornice staklene ambalaže Vetropack Straža cije je skladište nakon osamostaljenja dviju država ostalo na slovenskoj strani, a proizvodni pogon na Hrvatskoj.

Ta tvornica, registrirana u Hrvatskoj, a koju je 1996. kupila švicarska grupacija Vetropack, od subote, u povodu 150 godišnjice utemeljenja, ima preko rijecne granice izravan pristup do skladišnog prostora. Time je završeno višegodišnje nastojanje da državne granice ne budu prepreka normalnom poslovanju.

Predstavnici pogona i slovenske Opcine Rogatec još su 2002. našli rješenje za skladište Vetropacka, koje se nalazilo u toj opcini i do kojega su djelatnici tvornice dolazili preko granicnog prijelaza Hum na Sutli - Rogatec.

Rješenje je predvidalo zamjenu zemljišta koje je u vlasništvu Vetropacka za drugo zemljište, takoder u opcini Rogatec, ali koje je opcina trebala dovesti u tu funkciju, da bi tvornica proizvodni kompleks mogla ograditi i objediniti.

Tako je preko puta tvornice izgradeno skladište velicine 23.000 cetvornih metara. Izgradnja mosta pokazala se logicnim rješenjem umjesto korištenja zaobilaznog puta preko granicnog prijelaza. Türk i Josipovic nakon presijecanja vrpce na mostu zajedno su obišli proizvodni pogon.

"Lijepo je i ugodno biti ovdje, svjedociti jacanju prijateljstva i gospodarstva dviju država, a posebno mi je drago što su u gospodarskoj krizi gospodarstvenici pokazali da se može i da se hoce te da tvornica jako dobro posluje.

To je pravo cudo u današnjoj krizi. Još zajedno moramo rješavati i druge probleme, poput poplava. One su nam bile dobra pouka", naglasio je Josipovic.

"Ovo je stvarni korak naprijed prema još boljoj suradnji izmedu naših država kao i rješavanju naših medugranicnih problema", dodao je Türk.


Podijeli: Facebook Twiter