Josipovic i Tadic oduševili u Bruxellesu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije samo mjesec dana predsjednik Srbije Boris Tadic nije želio doci na inauguraciju hrvatskog predsjednika Ive Josipovica, no sada su njih dvojica odlucila okrenuti novu stranicu. Nakon "sastanka upoznavanja" u Opatiji, Josipovic i Tadic zablistali su pred politickom i gospodarskom elitom s obje strane Atlantika, na uglednom Brussels forumu.

Pokazali su da je sasvim moguce i normalno da dvije najvažnije države u regiji suraduju i pomažu jedna drugoj, jer obje imaju zajednicki cilj: ulazak u EU.

Nastupivši na panelu o buducnosti Balkana - koji je po opcoj ocjeni bio najuspješniji od desetak panela što su se u dva dana održali na Brussels forumu - Josipovic i Tadic razgalili su slušatelje obecavši konstruktivnu politiku prema Bosni i Hercegovini.

- Dok su Tudman i Miloševic 1991. razgovarali o podjeli Bosne, mi smo u Opatiji dogovorili da cemo uciniti sve, ali apsolutno sve, da bismo zaštitili integritet i opstanak Bosne, porucuje nedvosmisleno predsjednik Srbije, na što je dobio odgovor da su Europa i Amerika na to cekale godinama.

Ugledni britanski novinar Misha Glenny, autor "Smrti Jugoslavije", nazvao je briselski nastup Tadica i Josipovica ni manje ni više nego povijesnim dogadajem, jer ce novo razumijevanje i partnerstvo Srbije i Hrvatske, po njegovom mišljenju, onemoguciti buduce ratove u regiji.

Josipovicev i Tadicev nastup zorno je pokazao da Europu zbog Bosne još uvijek muci necista savjest. Jedni su, diplomatski, situaciju u BiH nazivali zamrznutom, no drugi su bili izravniji, smatrajuci da je situacija prijeteca i da je integritet BiH upitan.

Americki senator hrvatskih korijena George Voinovich, koji je takoder sudjelovao na "balkanskom" panelu s Josipovicem i Tadicem, Bosnu pak naziva "nedovršenim poslom", zbog cega je bio ganut Josipovicevim i Tadicevim "novim duhom".

- Devedesetih smo imali Miloševica, Izetbegovica i Tudmana, a pogledajte sada koliki je napredak napravljen, no još uvijek se radi o nedovršenom poslu, jer sve zemlje bivše Jugoslavije moraju postati clanice EU-a i NATO-a. rekao je.


Podijeli: Facebook Twiter