Josipović i Napolitano o gospodarskim odnosima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska i Italija su partnerske zemlje s razvijenom svestranom suradnjom koje su uspješno riješile prijepore iz prošlosti i okreću se zajedničkim interesima unutar Europske unije i Sredozemlja, rekli su u utorak u Rimu hrvatski predsjednik Ivo Josipović i talijanski predsjednik Giorgio Napolitano.

Josipović je u trodnevnom državnom posjetu Italiji, a ovo je peti po redu susret dvojice šefova država. "Hrvatska i Italija su važni partneri i naše vlade dobro surađuju, od gospodarstva, kulture i suradnje na manjinskim pitanjima", kazao je Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare s Napolitanom nakon njihova susreta u palači Kvirinal.

Istaknuo je da su zemlje "riješile ostatke prošlosti" i da se sada okreću zajedničkim interesima u Europskoj uniji i bilateralnim odnosima. "Italija je najveći investitor u Hrvatsku, ali bi i Hrvatska trebala odlučnije ući na talijansko tržište", kazao je hrvatski predsjednik i izrazio nadu da će RH, s tim u svezi, iskoristiti svoje članstvo u Uniji.

Talijanski predsjednik Napolitano kazao je da "treba učvrstiti gospodarske odnose i suradnju na području tehnologije i kulture" te odbaciti "sve prijepore iz prošlosti". "Italija je prvi gospodarski partner Hrvatske i taj proces moramo nastaviti", rekao je Napolitano.

Prema njegovim riječima, dvije su zemlje puno napravile da se "premoste prijepori i zaliječe rane iz prošlosti" i sada se zbližuju u "vrijednostima europske i mediteranske kulture". U više je navrata spomenuo kako bi prostor južne Europe i Sredozemlja trebao dobiti na važnosti u EU-u.

Italiju na Mediteranu posebice brine problem ilegalne imigracije i opetovano inzistira na jačanju zajedničke imigracijske politike te ravnopravnu raspodjelu tereta između zemalja članica glede priliva i zbrinjavanja ilegalnih imigranata, tražitelja azila te sklapanju sporazuma između zemalja EU i tranzitnih zemalja. 

Tijekom posjete Italiji, Josipović će posjetiti i moliške Hrvate koji su se prije pet stoljeća u bijegu pred Turcima doselili u Molise, regiju 30-ak kilometara udaljenu od talijanske Jadranske obale. Josipovića danas u Rimu očekuje i susret s premijerom Enricom Lettom na radnom ručku, a poslijepodne će se sastati i s gradonačelnikom Rima Ignaziom Marinom.

Državni posjet Italiji Josipović nastavlja u srijedu susretom s Pietrom Grassom, potpredsjednikom Senata, gornjeg doma talijanskog parlamenta, pred čijim će odborom za vanjsku politiku održati govor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter