Josipovic i Napolitano 3. rujna u Areni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednici Hrvatske i Italije Ivo Josipovic i Giorgio Napolitano susrest ce se 3. rujna u pulskoj Areni s pripadnicima talijanske nacionalne zajednice. Ovaj dogadaj uvelicat ce svecani koncert "Hrvatska i Italija zajedno u Europi", na kojem ce nastupiti solisti Giorgio Surian i Valentina Fijacko, zbor Zajednice Talijana uz maestra Ivu Lipanovica te Simfonijski orkestar HRT-a.

Susret su u pulskoj Zajednici Talijana najavili talijanski veleposlanik u Hrvatskoj dr. Alessandro Pignatti Morano di Custoza, predsjednik Talijanske unije i saborski zastupnik Furio Radin te Maurizio Tremul, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije.

Josipovic i Napolitano prije koncerta - koji pocinje u 20 sati, a ulaz je besplatan - susrest ce se s esulima, delegacijom Talijanske unije te predstavnicima institucija talijanske manjine Istre i Slovenije.

"Bit ce to prvi put da se dvojica predsjednika zajedno obrate u Areni, koja nije slucajan odabir s obzirom da predstavlja mjesto ispred kojeg se u najvecem dijelu odvijala drama masovnog egzodusa, i to ne samo Talijana, vec opcenito ljudi s našeg podrucja. Medutim, Arena je i okvir unutar kojeg smo mi, Talijani koji smo ovdje rasli, družili se i socijalizirali s pripadnicima drugih nacionalnosti.

Ocekujemo mnogo odgovora od dvojice predsjednika, jer se put koji je poceo na Trgu ujedinjenja Italije u Trstu za koncerta maestra Muttija sada nastavlja u Puli i ne može više biti zaustavljen. To nije put pomirenja, jer se rekoncilijacija s naše strane dogodila vec prije mnogo godina. To je put zajednicke europske buducnosti", rekao je Furio Radin.

"Usprkos dogadajima koji su u zadnje vrijeme unazadili položaj talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj (oduzimanje izbornih prava manjinama odlukom Ustavnog suda), kao pripadnici talijanske manjine, ali i kao gradani ovog podrucja svih nacionalnosti i opredjeljenja, želimo buducnost u kojoj prošlost nije zaboravljena, vec prevladana", dodao je.

Pozvao je pripadnike talijanske manjine, ali i gradane svih drugih nacionalnosti koji dijele vrijednosti suživota, tolerancije i multikulturalnosti da u što vecem broju uvelicaju, kako je kazao, ovaj povijesni dogadaj.

Tremul je dodao da je koncert prvotno trebao biti održan 14. srpnja, ali je otkazan zbog financijske krize u Italiji. "Cijeli dogadaj je važan jer želimo dati doprinos razvoju dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Italije", nastavio je te napomenuo da ce biti angažirano cak 50 autobusa, kojima ce pripadnici talijanske zajednice iz cijele Istre moci doci na koncert u Pulu. U slucaju kiše koncert ce se održati u INK-u.


Podijeli: Facebook Twiter