Josipović i ministri u Kataru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović doputovao je u nedjelju u višednevni službeni posjet Kataru gdje će se sastati s najvišim katarskim dužnosnicima i otvoriti hrvatsko veleposlanstvo u glavnom gradu Dohi.

U Josipovićevoj pratnji uz suprugu Tatjanu u Katar je doputovalo i brojno hrvatsko izaslanstvo u čijem je sastavu i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, te više od četrdeset predstavnika hrvatskih tvrtki.

Hrvatski predsjednik je uoči puta rekao da očekuje kako će posjet biti uspješan. "To je zemlja koja ima ogromne gospodarske potencijale", kazao je Josipović.

Naglasio je da je cilj posjeta s jedne strane otvoriti investicijske kanale, a s druge da se uspješne hrvatske tvrtke predstave potencijalnim partnerima u Kataru. "Uspostavljeni su kanali komunikacije, dogovoreni bilateralni sastanci i očekujem da će posjet biti uspješan", rekao je Josipović.

Gospodarski dio izaslanstva također se nada da će posjet iskoristiti za razvoj gospodarskih odnosa s jednom od najbogatijih zemalja svijeta.

Hrvatska strana posebno je zainteresirana za mogućnost suradnje u izgradnji LNG terminala, privlačenje katarskih ulagača u velike turističke projekte, te veću nazočnost hrvatskog gospodarstva na katarskom tržištu, osobito tvrtki iz prehrambene, informatičke i vojne industrije.

Politički vrhunac posjeta bit će susret hrvatskog predsjednika s njegovim domaćinom, katarskim državnim poglavarom emirom Hamadom bin Kalifom al-Tanijem. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter