Josipović i Milanović smijenili šefa Ureda VNS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednici države i Vlade, Ivo Josipović i Zoran Milanović usuglasili su se danas, nakon razmatranja događaja o aferi nadzora izlista telefonskih razgovora, kako nije bilo kršenja zakona u primjeni određenih zakonskih mjera koje na raspolaganju ima represivni aparat.

"Mi smo u okviru svojih nadležnosti razmotrili konkretne događaje o kojima je bilo različitih izvješća i različitih stanovišta o onome što se dogodilo, i temeljem raspoloživih podataka zaključili smo da nije bilo kršenja zakona u primjeni određenih mjera koje zakon predviđa i stavlja na raspolaganje nadležnim državnim tijelima, posebice MUP-u", rekao je predsjednik Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj u Uredu predsjednika Republike.

Josipović je najavio da će se o konkretnom slučaju nadzora izlista telefonskih razgovora provesti nadzor prema hrvatskim propisima jer je, naglasio je, trajna briga državnih vlasti da mjere koje stoje na raspolaganju represivnom aparatu budu pod stalnim i učinkovitim nadzorom kako bi se spriječila svaka moguća ugroza ljudskih prava ili moguće nezakonitosti.

U tom smislu, dodao je Josipović, s premijerom Milanovićem dogovorio je odluke i kadrovske promjene potrebne da bi se sustav razvijao u duhu Ustava i zakona, te kako bi se primjenjivale sve mjere u borbi protiv organiziranog kriminala, te u zaštititi ljudskih prava i provedbi zakona.

Sukladno tim promjenama, Predsjednik i premijer ranije su se dogovorili o imenovanju novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), a danas i o razrješenju predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petra Miševića, najavivši pritom skoru odluku o imenovanju novog čelnika tog Ureda.

Premijer Milanović istaknuo je kako ovaj zajednički nastup i mjere koje će se poduzeti idu prema učvršćivanju povjerenja u hrvatsku državu i njezine službe.

"Otkad sam predsjednik Vlade od mene ste rijetko čuli da smo nekakvi vitezovi u borbi protiv korupcije. Oni koji obično o tome puno pričaju i puno galame, najčešće su sumnjivi. Mi ćemo učiniti sve da korupciju i organizirani kriminal prije svega učinimo nemogućima i teško ostvarivima u Hrvatskoj. Ali, oni postoje i postojat će i protiv toga ćemo se boriti uglavnom u tišini i efikasno, katkad malo glasnije, ali više ovo prvo nego ovo drugo, ovo što muči javnost s pravom i što ljudima nije jasno", kazao je Milanović.

I on je naglasio kako u konkretnom slučaju nisu utvrđene nikakve nezakonitosti te poručio da bi to pitanje trebao razmotriti saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

I Predsjednik i premijer istaknuli su razliku između mjera tajnog prisluškivanja i praćenja od nadzora izlista telefonskih razgovora kao blažeg oblika zadiranja državnog aparata u nečiju privatnost i prava, ali i najavili raspravu o tome treba li i taj segment doživjeti neke promjene odnosno treba li ga postrožiti.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ocijenio je danas da promptna reakcija predsjednika države i Vlade Ive Josipovića i Zorana Milanovića na aferu nadzora izlista telefonskih poziva ulijeva povjerenje.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je pak na današnjoj konferenciji za novinare da će zbog sumnje da je policija zloporabila sustav tajnog prikupljanja podataka i uhodila više osoba iz vrha Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) tražiti smjenu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića te osnivanje saborskog istražnog povjerenstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter