Josipović i Milanović primili visoke uzvanike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zajedničkim fotografiranjem hrvatskih domaćina i njihovih visokih gostiju koji su došli uveličati obilježavanje hrvatskog pridruživanja Europskoj uniji završena je proslava u Banskim dvorima i na Markovom trgu.

Južna strana povijesne Markove crkve kulisa je zajedničke fotografije koja će domaćine i njihove visoke goste podsjećati na današnji dan i činjenicu da je Hrvatska postala 28. članica Europske unije.

Markov trg koji je u daljnjoj i bližoj povijesti bio svjedokom brojih prijelomnih trenutaka u hrvatskoj povijesti, svjedočio je danas još jednom takvom trenutku - svečanosti hrvatskog članstva u Europskoj uniji.

Domaćini, predsjednici Republike, Vlade i Sabora Ivo Josipović, Zoran Milanović i Josip Leko te ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i njihovi gosti uputili su se potom u obližnje Klovićeve dvore gdje je za njih priređena svečana večera.

Na jelovniku su, za dobrodošlicu, kruh i sol uz plešivički pjenušac. Slijede kozji i ovčji sirevi iz različitih hrvatskih regija uz mlado povrće te istarsku malvaziju i graševinu s istoka Hrvatske. Potom će se služiti na tri različita načina pripremljeni inćuni uz dalmatinski zlatni pošip i istarski merlot.

Kao glavno jelo predviđena je janjetina ispod peke s bobom, grahom i kupusom, oplemenjena divljim koromačem i smiljem, uz dalmatinski barikirani plavac mali i kutjevački crni pinot.

Od slastica bit će posluženi salenjaci oplemenjeni marelicama i začinima, uz vina zelenac i traminac.

Dok su Ćirilometodskom ulicom prolazili na putu u Klovićeve dvore domaćine i uzvanike pratila je prigodna zvonjava gornjogradskih crkava.

Na proslavu hrvatskog pridruživanja Europskoj uniji predvečer je u Banske dvore stiglo 50-ak visokih stranih uzvanika. Na svečanom ulazu u Dvore, dočekali su ih predsjednci Republike i Vlade Ivo Josipović i Zoran Milanović. Srdačno rukovanje, fotografiranje, kurtoazni pozdravi potrajali su gotovo sat vremena.

Domaćini, dvojica predsjednika sa svojim su se gostima potom uputili u atrij Banskih dvora.

U Banske dvore pristigli su predsjednici država, parlamenata, vlada, predsjednici Europskog vijeća, Europskog parlamenta, Europske komisije brojni ministri i veleposlanici. Predsjednika Vijeća ministara Poljske Donalda Tuska u dolasku nije spriječila ni longeta na nozi.

Prvu skupinu uglednih gostiju dočekala je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. (Hina)

Schulz: Hrvatska je stara europska država koja se vraća u obitelj

Hrvatska je stara europska država koja se pridružuje obitelji kojoj oduvijek pripada, zajednici država utemeljenoj na ideji prekogranične suradnje u zajedničkim institucijama, rekao je u nedjelju u Zagrebu predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

"Hrvatska je europska država i to jedna od najstarijih. Sad se pridružuje obitelji kojoj oduvijek pripada. Ona nije nova zemlja članica, ona je stara europska država koja se vraća u okrilje obitelji", poručio je hrvatskoj javnosti predsjednik Europskog parlamenta u razgovoru za Hinu.

Schulz, koji je u Zagreb došao kako bi uveličao proslavu ulaska Hrvatske u EU, priznao je da Hrvatska ulazi u EU u trenucima velikih teškoća i u njoj samoj i u Uniji, ali i izrazio optimizam zbog činjenice da Hrvatska ulazi u EU u trenutku kad se zajedničko tržište oporavlja i ponovno stječe povjerenje ulagača.

"Osim toga, u trenutku kad Hrvatska ulazi u EU, počinjemo pregovore sa susjednim zemljama, a to je prilika za Hrvatsku ne samo s gospodarskog nego i sa stajališta stabilnosti", kazao je Schulz, istaknuvši da bi alternativa u kojoj se ostaje izvan Unije, sam, kao objekt igre odmjeravanja snaga EU-a i drugih međunarodnih moćnika, bila izrazito loša.

Predsjednik EP-a Hini je rekao da je svjestan izrazito malog odaziva birača na prvim izborima za EP u Hrvatskoj, ali i izrazio uvjerenje da će se to promijeniti nabolje na novim izborima iduće godine.

"Je li bilo pametno organizirati dva puta izbore za EP u roku od jedne godine pitanje je na koje odgovor mora dati netko drugi a ne ja, a odaziv je bio slab, možda i zbog činjenice da su izbori organizirani prije službenog ulaska zemlje u EU", kazao je Schulz, ocijenivši da će na idućim europskim izborima odaziv biti veći jer će za njih kandidate nominirati europske političke obitelji koji će se u svim zemljama natjecati za položaj idućeg predsjednika Europske komisije. Idućeg predsjednika EK imenovat će EP.

Na pitanje da prokomentira odustajanje njemačke kancelarke Angele Merkel od dolaska na proslavu u Zagreb, Schulz je kazao kako je on ovdje u svojstvu predstavnika EP-a, a ne njemačke oporbe.

"Shvatio sam da je kancelarka Merkel odabrala radije poslati video poruku ovamo jučer, nego doći osobno, a ne bih želio komentirati je li tu riječ o političkom signalu", kazao je predsjednik EP-a. (Hina)

Barroso: Hrvatska više nije sama pred izazovima

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je u nedjelju navečer na Trgu bana Jelačića da se Hrvatska veoma promijenila u zadnjim desetljećima i postala potpuno demokratska zemlja u kojoj se poštuju temeljna prava i vladavina zakona.

"Zato će Hrvatska imati pravo na sve pogodnosti koje joj Europska unija može pružiti", rekao je Barroso na svečanosti povodom ulaska RH u Uniju.

Hrvatskom je narodu poručio da se ovaj povijesni čin dogodio zahvaljujući njemu. "Vaš naporan rad je to omogućio. Vratili ste Hrvatsku na mjesto koje joj pripada, u srce Europe", naglasio je. Trud koji su hrvatski građani uložili u približavanje EU-u "znači da je Hrvatska dobro pripremljena za pristupanje Uniji", rekao je Barroso.

Iako su "izazovi današnjega svijeta golemi, kao dio europske obitelji Hrvatska pred njima ne stoji sama", rekao je i naglasio da će Europska komisija, koja je podupirala pristupanje, pomoći Hrvatskoj i kao zemlji članici.

"Hrvatska je primjer zemljama regije", rekao je. "Kao država članica EU-a jasno ste dali do znanja da ćete drugima pomoći da slijede isti put. Pozdravljam tu vašu odluku jer je naša Unija otvorena svima s kojima dijelimo europske vrijednosti", rekao je predsjednik Europske komisije samo koju minutu prije ponoći, uoči 1. srpnja kad Hrvatska postaje 28. zemlja EU-a. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter