Josipović i Milanović čestitali Dan državnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Dana državnosti predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je čestitku građankama i građanima Republike Hrvatske.

„Najsrdačnije vam čestitam Dan državnosti, rođendan naše Domovine! Prije 23 godine, u teškim i neizvjesnim vremenima, proglašena je državna samostalnost Republike Hrvatske.Svoju slobodu i demokraciju morali smo ostvariti braneći Domovinu od agresije. U tome smo bili uspješni zahvaljujući jedinstvenoj volji da očuvamo našu mladu državu," ističe predsjednik Josipović u čestitki u povodu sutrašnjeg blagdana.

Kako se navodi, obilježavajući Dan državnosti, sjećamo se svih onih koji su radili na nastanku, obrani i prosperitetu suvremene Hrvatske, posebno onih koji su za slobodu dali svoj život. Duboko smo im zahvalni. Predsjednik ističe i kako se sjećamo i razloga zbog kojih smo željeli samostalnu državu.

Tražili smo slobodu, demokraciju, napredak, ljudska prava, bolji život. Kad god ocjenjujemo današnju Hrvatsku, kao i kad razmišljamo o njenoj budućnosti, prisjetimo se tih ideala i čuvajmo ono što smo uspjeli ostvariti. Ali dužnost nam je krenuti i korak dalje. Raditi više i bolje za našu domovinu, za naše građane, pojedince i obitelji, nije samo naša građanska ili politička dužnost, nego i čast. Nitko drugi neće brinuti o našoj zemlji onoliko koliko možemo i moramo mi sami. Nitko je neće voljeti i željeti joj toliko uspjeha, kao što možemo mi. Zato, prije svega, o nama ovisi kakva će biti i njena i naša budućnost, poručuje Josipović.

Svi koji vole Hrvatsku, u zemlji i inozemstvu, radom, kreativnošću, poduzetništvom i zalaganjem, doprinose i napretku naše zajedničke domovine. Učinimo sve da pobijedimo ovu gospodarsku krizu koja je toliko siromaštvom okovala zemlju i mnogim ljudima ugrozila egzistenciju. Čestitajući naš veliki državni praznik, želim svim našim građankama i građanima da uvijek budemo s razlogom ponosni na svoju Domovinu – zemlju slobode, demokracije i prosperiteta“, stoji u čestitki predsjednika Ive Josipovića.

Milanović čestitao Dan državnosti uz zahvalu braniteljima

Premijer Zoran Milanović čestitao je danas hrvatskim građanima Dan državnosti istaknuvši da se na taj povijesni dan, dan hrabre odluke, "prisjećamo i ponovno zahvaljujemo svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima na žrtvama podnesenim za obranu i očuvanje suverenosti i samostalnosti Hrvatske".

Danas, kad smo ostvarili članstvo u NATO savezu i Europskoj uniji, pred nama je prilika da se među demokratski uređenim i razvijenim zemljama afirmiramo kao prijateljska, moderna i razvijena država. Vlada je odgovorno preuzela vodstvo tog nezahvalnog putovanja do cilja kojem svi stremimo, navodi Milanović u čestitki.

"Posve je jasno da će samo istinske reforme osigurati napredak naše zemlje i učiniti nas boljim društvom, a već smo osjetili da put do uređene, stabilne i perspektivne Hrvatske nije ni kratak ni lak, da je tegoban i zamoran i ispunjen odricanjima".

Gospodarska situacija i dalje je nezavidna, no napokon bilježimo prve, blage, ali važne naznake poboljšanja, napominje premijer.

"Upravo zato i dalje računamo na vaše strpljenje i razumijevanje kako bismo dovršili željeni preobražaj naše domovine, a ona bila dostojna položenih života branitelja i patnji stradalnika. Da bude onakva kakvu su sanjale generacije, kakvu napokon, nakon tolikih lišavanja, zaslužujemo", poručio je Milanović u čestitki.(Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter