Josipović i Lavrov o vojnoj suradnji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko članstvo u NATO-u nije prepreka nabavci ruske vojne opreme i naoružanja, a Hrvatska će izabrati ono što joj je najpovoljnije, rekao je u subotu hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanaka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom tijekom Muenchenske sigurnosne konferencije.

"Razgovarali smo i o mogućoj suradnji na planu vojne opreme i naoružanja i tu je važno istaknuti kako naše članstvo u NATO-u nije prepreka takvoj suradnji", rekao je Josipović.

U hrvatskim se medijima spekulira da postoji problem u vezi s nabavkom ruskih zrakoplova za hrvatsku vojsku, ali Josipović kaže kako "nema nikakvih incidenata i nikakvih nesporazuma". Hrvatska će izabrati onaj model koji je nama najbolji i ruska strana tu nema nikakve primjedbe, kazao je predsjednik.

Lavrov i Josipović razgovarali su i o stanju u regiji jer, po Josipovićevim riječima, "Rusija jako podupire mirotvorne koncepte na području bivše Jugoslavije".

Rusija i Hrvatska žele "dalje razvijati odnose, na planu gospodarstva i turizma, rekao je Josipović. Hrvatska će za manje od pola godine postati članica Europske unije, što će za odnose Rusije i Hrvatske značiti "novo poglavlje", rekao je. "Nadam se da će naše vlade iskoristiti naše članstvo u EU-u za dobrobit suradnje naših dviju zemalja", kaže Josipović.

U subotu popodne Josipović sudjeluje na panelu o sigurnosti i stabilnosti u jugoistočnoj Europi i na Kavkazu jer je izbijanjem novih kriznih žarišta pozornost međunarodne zajednice skrenula s tih dviju regija.

Josipović se na marginama konferencije sastaje i s njemačkim ministrom vanjskih poslova Guidom Westerwelleom i s njime će razgovarati o promjenama koje će nastupiti s hrvatskim članstvom u Europskoj uniji. "Govorit ćemo o svim onim promjenama do kojih će doći kad Hrvatska bude članica EU-a. Njemačku vidimo kao iznimno važnog partnera i kad je riječ o gospodarstvu i kad je riječ o politici", rekao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter