Josipovic i Kosor potpisali ugovor o pristupanju EU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je u petak u Bruxellesu potpisala ugovor o pristupanju Europskoj uniji, cijom ce clanicom postati za godinu i pol dana nakon ratifikacije ugovora u Hrvatskoj i zemljama clanicama.

Potpis na pristupni ugovor stavili su u 10.33 sata hrvatski predsjednik Ivo Josipovic i premijerka Jadranka Kosor, što je bilo popraceno velikim pljeskom nazocnih državnika.

Kosor: Potpis vrhunac medunarodne afirmacije

- Potpisivanje ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u predstavlja vrhunac medunarodne afirmacije zemlje, a Hrvatska se vraca u obitelj europskih naroda kojoj je oduvijek i pripadala, kazala je na svecanosti potpisivanja premijerka Jadranka Kosor.

Zahvalila je svima koji su sudjelovali u pregovorima izmedu Zagreba i Bruxellesa.

Podsjetila je da su hrvatski pregovori bili puno složeniji od svih dosadašnjih te istaknula da je Hrvatska dokaz da se poduzete reforme isplate. Hrvatska tako otvara vrata Unije i za zemlje regije, nastavila je, a svoja iskustva dijelit ce i sa svojim susjedima.



Hrvatska je svjesna svih problema s kojima se EU suocava i zna da se rješenje može pronaci zajednickim odlukama. "Hrvatska je novi pouzdan partner koji je spreman pomoci", dodala je.

Izrazila je uvjerenje da ce hrvatski gradani na referendumu velikom vecinom podržati ulazak Hrvatske u EU.

- S ponosom pozdravljam svoju Hrvatsku od Vukovara do Dubrovnika. Ponosna sam što sam dio ovog povijesnog trenutka. Neka živi jedina i vjecna Hrvatska, neka živi i napreduju Europska unija, zakljucila je predsjednica hrvatske vlade.

Josipovic: Svjedocimo povijesnom cinu

- Svjedocimo povijesnom cinu, potpisivanje ugovora o pristupanju cin je koji po svojoj važnosti za hrvatske gradane stoji uz bok odluci Hrvatskog sabora u neovisnosti, rekao je predsjednik Ivo Josipovic na svecanosti, nakon govora koji su održali predsjednik Europskog vijeca Herman Van Rompuy i poljski premijer Donald Tusk, domacini svecanosti, te celnici europskih institucija - Europskog parlamenta Jerzy Buzek i Europske komisije Jose Manuel Barroso.

- Nakon dvadeset godina moderna se Hrvatska vratila politickom i kulturnom prostoru kojem je u povijesti pripadala, rekao je.

Josipovic je kazao da je pocašcen da u ovom povijesnom trenutku predstavlja gradane RH, ali i da osjeca i duboku poniznost, poštovanje i zahvalnost, buduci da je Hrvatska prva nova clanica koja je morala prevladati i teško nasljede rata.

- S Europom Hrvatska je bogatija, a s Hrvatskom je i Europa bogatija, kazao je hrvatski predsjednik, naglasivši da svoju teško stecenu suverenost Hrvatska ne predaje EU-u vec njezin dio ulaže u Uniju.

- Pristupni proces u Hrvatskoj još nije završen, ustrajat cemo na reformama i punoj provedbi europske pravne stecevine, naglasio je, dodajuci da ce Hrvatska nakon izbora imati novu vladu koja može i mora nastaviti reforme s novim poletom.


Podijeli: Facebook Twiter