Josipovic: Hrvatska nije Švicarska

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic najavio je u ponedjeljak da ce se referendum o ulasku Hrvatske u EU održati 22. sijecnja, a od hrvatske diplomacije ocekuje da se odmah nakon referenduma rastrci po Europi i lobira za što bržu ratifikaciju ugovora o hrvatskom pristupanju Uniji.

Gostujuci u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu" Josipovic je ocijenio da je do 22. sijecnja dovoljno vremena da se hrvatskim gradanima pošalju bitne poruke što donosi clanstvo u EU-u.

Slaže se da tijekom pregovarackog procesa javnost nije bila dovoljno informirana, ali i istice da je sada kasno plakati, vec da treba sve snage usmjeriti na dovršetak pristupnog procesa.

Slaže se i da postoje manjkavosti u legislativi koja govori o referendumu, ali i tvrdi da za neke zakonske promjene sada nema vremena te istice da ne vjeruje da itko misli da ce država varati na referendumu.

- Ne treba ljude obmanjivati da ce clanstvo u EU-u riješiti sve probleme. Clanstvo je naša velika prilika, a hocemo li je dobro iskoristiti ili cemo biti manje uspješni, to ovisi o nama, kazao je predsjednik, koji bitnim smatra da se kod odluke o tome EU ili ne treba sagledati koja je sudbina Hrvatske ako ne pristupi Uniji.

- Hrvatska nije Švicarska i Norveška koje su svoj status riješile kao da su clanice EU-a, porucio je.


Podijeli: Facebook Twiter