Josipović: Hrvatska neće uređivati stanje u BiH

Hrvatska neće određivati kako će BiH urediti svoje unutarnje odnose, Ivo Josipović (J. PREKALJ)
Hrvatska neće određivati kako će BiH urediti svoje unutarnje odnose, Ivo Josipović (J. PREKALJ)

Hrvatska se neće baviti time da određuje kako će Bosna i Hercegovina urediti svoje unutarnje odnose, no njen je nacionalni interes da svi susjedi budu stabilne i uspješne države u čemu je Hrvatska spremna pomoći, izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

Komentirajući učinke svog nedavnog službenog posjeta BiH i odjeke izjave po kojoj treći entitet nije rješenje za unutarnje probleme te zemlje, Josipović je kazao kako je taj prvi službeni posjet inozemstvu nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju bio diplomatski uspješan, no istaknuo je i kako se suradnja dvije zemlje ne treba mjeriti jednim posjetom nego kroz dnevnu komunikaciju pri čemu vlade imaju odgovornost rješavati pitanja nastala raspadom bivše Jugoslavije, ali i ona koja proistječu iz članstva Hrvatske u EU.

"Da odgovorim jednom za uvijek: Hrvatska se neće baviti time da određuje kako će narodi i građani u drugoj državi urediti svoje međusobne odnose, niti je to moguće. Naš je nacionalni interes da nam susjedi, pa tako i BiH budu stabilne i uspješne države", kazao je Josipović istaknuvši kako je u slučaju BiH to moguće ako se pronađe formula po kojoj bi se oživotvorila ideja ravnopravnosti naroda i građana, a još preciznije kada se nađe mehanizam zaštite interesa onog konstitutivnog naroda koji je u nekom dijelu zemlje u manjini.

Josipović je kazao kako pozicija Hrvatske u odnosu prema Hrvatima iz BiH ostaje nepromijenjena i na tragu je izjave koju su on i tadašnja premijerka Jadranka Kosor dali 2011. godine kada su istaknuli potrebu da BiH funkcionira kao uspješna država ravnopravnih naroda i građana koja će biti članicom EU i NATO-a.

To se nije promijenilo ulaskom Hrvatske u EU osim činjenice da ona sada ima veći kapacitet pomoći BiH, kazao je Josipović.

On je pozvao BiH, ali i druge zemlje regije da nastave odlučno provoditi reformske procese nužne za približavanje euroatlantskim integracijama jer će time stvarati bolje društvo bez obzira koliko proces priključenja trajao.

Založio se i za njegovanje partnerstva u regiji na tragu nedavnog neformalnog sastanka predsjednika održanog u Sloveniji i uz punu ravnopravnost i međusobno poštovanje.

Josipović je kazao kako je sadašnja hrvatska vlada, "čija stabilnost nije ugrožena" unatoč gospodarskim problemima, angažirana u regionalnoj politici te kako vjeruje da će tako i ostati ma tko bio na vlasti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter