Josipović: Hrvatska neće ucjenjivati Srbiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u intervjuu za nedjeljni broj beogradske "Politike" da međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde nisu odlučujuće za bilateralne odnose dviju zemalja, te ustvrdio da se Hrvatska neće služiti ucjenama.

"Odluka o tome je na Vladama. Za nju treba imati i motiva i hrabrosti. Vrijeme ide. Važan je faktor i strah politike kako će javnost reagirati na povlačenje tužbi ili na neke uvjete koji bi se za to morali ostvariti. Ali ne mislim da su te tužbe odlučujuće za naše odnose", rekao je Josipović u intervjuu iz kojeg dijelove prenose srbijanske novinske agencije Beta i Tanjug.

"Postupak u Haagu završit će se ovako ili onako, a život i potreba suradnje ići će dalje. Zapravo, s velikom sigurnošću bih mogao reći kako će se završiti postupak u Haagu, ali mi funkcija ne dopušta da to javno kažem", ustvrdio je Josipović. 

Hrvatski predsjednik, koji bi iduće nedjelje trebao doputovati u službenu posjetu Beogradu i sastati se sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, rekao je da se ulaskom Hrvatske u EU u suštinskom smislu u odnosima sa Srbijom ništa nije promijenilo, osim što će Hrvatska kao članica EU imati više mogućnosti pomoći zemljama regije, pa i Srbiji.

Hrvatska i Srbija i dalje su u svojim bilateralnim odnosima usmjerene na rješavanje problema koji su ostali iz vremena rata i raspada bivše države, ali i otvaranju stalno novih mogućnosti za suradnju, ocijenio je.

Najave da će Hrvatska biti saveznik na europskom putu Srbije nisu samo prigodne izjave iz Zagreba, rekao je, jer nema razloga ni potrebe da se itko u Zagrebu služi time.

"Naša je suverena procjena da je članstvo svih zemalja regije u EU prije svega i naš interes. A što se tiče rješavanja otvorenih pitanja na ravnopravnoj osnovi, Hrvatska se sigurno neće služiti ucjenama da bi došla do nekog neprimjerenog cilja", kazao je Josipović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter