Josipović: Hrvatska je već izglasala članstvo u EU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas na svečanoj sjednici u povodu 770. obljetnice Grada Samobora da nije razumio izjavu premijera Zorana Milanovića o mogućem izlasku na referendum o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji te da je Hrvatska svoje članstvo izglasala.

"Mi smo svoje članstvo izglasali i sada čekamo ratifikacije", kazao je Josipović zamoljen za komentar izjave premijera koji je na početku summita 27 zemalja članica EU u Bruxellesu ocijenio da su pitanja o kojima se raspravlja posljednjih mjeseci u EU-u vrlo važna, da ih se ne može jednostavno prihvatiti te da će hrvatski građani možda o tim temama morati odlučivati na referendumu.

Josipović je ustvrdio da će Hrvatska 1. srpnja iduće godine postati članica EU-a te dodao da "ako se pojavi neko pitanje, bilo unutarnje ili vanjske politike, uvijek je sukladno ustavu i zakonu moguće da o tome odluče građani na referendumu". 

Upitan radi li vlada dovoljno na informiranju građana o EU-u, kazao je da je sada najvažniji rad na informacijama o projektima i fondovima EU-a. "Tu postoje značajni napori", ustvrdio je, ali i dodao da bi građani morali biti više informirani s obzirom da je EU njihova budućnost. 

Komentirajući nedavne izjave da HDZ ogovara vladu u inozemstvu rekao je da su razlike među strankama dio političkog života. "Prema tome, i povremene prepirke dio su sporta koji zovemo politika", kazao je. 

Upitan o mogućoj kandidaturi Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu države, Josipović je rekao da svakog političara cijeni te da će i ona biti ozbiljan kandidat ako see odlući za predsjedničku utrku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter