Josipović: Hrvatska je izvozila oružje u Jordan

Ivo Josipović (Arhiva GI/M. MIJOŠEK)
Ivo Josipović (Arhiva GI/M. MIJOŠEK)

Predsjednik Ivo Josipović komentirao je danas podatak potvrđen i od UN-a da je u Jordanu iz skladišta Oružanih snaga RH u 2012. godini završilo više od 200 tona naoružanja i municije. Redovito druženje predsjednika uz kavu s građanima bila je prigoda da ga novinari priupitaju je li kao vrhovni zapovjednik znao za taj izvoz oružja te može li tvrditi da je oružje ostalo u Jordanu i da nije otišlo put Sirije.

– Naravno da znam za sve legalne transfere oružja, ili bilo čega što se tiče Oružanih snaga. Još jednom moram potvrditi, Hrvatska nije izvozila oružje u Siriju! Što treće zemlje, što zemlje u koje mi ili neki drugi izvozimo oružje dalje čine, to nažalost ne možemo kontrolirati, kratko je poručio Josipović.

Još je kraći bio predsjednikov odgovor na pitanje što očekuje od nedjeljnog, zagrebačkog prosvjednog skupa protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru. 

– Očekujem da skup bude u granicama zakona kao i svaki drugi javni skup i da građani koji dođu na taj skup poštuju zakon. Ništa više i ništa manje, kazao je Josipović.

Pohvalio je zato ministra uprave Arsena Bauka za učinjeno na sređivanju popisa birača, zahvaljujući čemu će na izborima za Europski parlament moći glasovati njih 763.814 manje nego što ih je pravo glasa imalo na referendumu o pristupanju Hrvatske EU-u.

– Riječ je o tome da se naprosto sređuju popisi birača. To je nešto što je trebalo učiniti puno prije i samo mogu čestitati ministru Bauku na dobro urađenom poslu, kazao je predsjednik.

Pohvalu je zaslužila i Vlada zbog, kako reče Josipović, zanimljivog poteza što ga je povukla vezano za otpis kamata. Što se pak tiče njegovih inicijativa da se pomogne građanima koji su u nezavidnoj ekonomskoj situaciji, predsjednik je kazao da, dakako, razgovara s ministrima u Vladi i na tu temu, ali i istaknuo da njegovi prijedlozi i mjere nisu nikakva direktiva Vladi.

Hrvatska je, naglasio je, socijalna država, a on je taj koji potiče Vladu da takva i u praksi ostane.

Na koncu, predsjednik je zamoljen da prokomentira i Offshore leaks, istraživanje međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara koje je razotkrilo povezanost 122 tisuće offshore tvrtki bogatih ljudi, političara i biznismena koji su svoje financijske operacije obavljali ne plaćajući poreze u vlastitim državama. Podaci za Hrvatsku i regiju tek se trebaju obraditi, no navodno je na desetine domaćih političara i biznismena na popisu. Može li to dodatno ugroziti hrvatsko gospodarstvo?

– Prvo treba vidjeti o čemu se radi. Svaka offshore kompanija nije sama po sebi kriminal, i to moramo znati, ali kada se dobiju ti popisi, sasvim sigurno će Porezna uprava i druga nadležna tijela provjeriti je li riječ o kakvoj nelegalnoj raboti. A znamo što nelegalne rabote proizvode, proizvode kaznene postupke i kažnjavanje počinitelja, kazao je Josipović. (S. PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter