Josipović: Homoseksualnim parovima sva prava

S ovogodišnjeg Zagreb Pridea (B. KONJEVIĆ/CROPIX)
S ovogodišnjeg Zagreb Pridea (B. KONJEVIĆ/CROPIX)

Homoseksualci trebaju imati "mogućnost zasnivanja zajedničkog života, sa svim pravima koja uživaju heteroseksualni parovi", piše u pismu dobrodošlice predsjednika Republike Ive Josipovića sudionicima godišnje konferencije europskoga Udruženja lezbijskih, gay, biseksualnih i transrodnih osoba ILGA-Europe, koja će u listopadu biti održana u Zagrebu.

Josipović je pismo poslao udrugama Kontra i Iskorak, hrvatskim suorganizatorima ILGA-Europe konferencije. U pismu udrugama "čestita na hrabrosti i ustrajnosti u borbi za pravo na različitost, javnost i vidljivost".

Podsjećajući da "hrvatski Ustav zabranjuje svaku vrstu diskriminacije prema nacionalnoj, vjerskoj, spolnoj, rodnoj ili nekoj drugoj osnovi" te da je "govor mržnje kažnjiv", konstatira da se "unatoč tome, na žalost, još uvijek susrećemo s diskriminacijom, govorom mržnje, pa i nasiljem". Potom kaže: "Ljudska prava znače i pravo svakog čovjeka da se ostvari u onome što jest. To znači i mogućnost zasnivanja zajedničkog života, sa svim pravima koja uživaju heteroseksualni parovi". (B. Pa.)


Podijeli: Facebook Twiter