Josipovic: Gotovac je velikan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlado Gotovac velikan je hrvatske povijesti, izjavio je predsjednik Republike Ivo Josipovic na skupu pod nazivom "Vlado Gotovac - pjesnik, filozof i kriticar", koji su u povodu 80. obljetnice rodenja i 10. obljetnice smrti Vlade Gotovca u Zagrebu organizirali Institut "Vlado Gotovac", zaklada Liberalni centar za demokraciju i Hrvatsko društvo pisaca.

- Gotovac je primjer covjeka kojeg moraju poštovati svi, neovisno o politickim i civilizacijskim uvjerenjima, jer je njegovo djelo u temelju hrvatske kulture i politike, kazao je Josipovic te dodao da je strašno što su jedne novine ovih dana objavile da Gotovca treba zaboraviti jer se 2000. priklonio trecesijecanjskoj Vladi.

- Takvo stajalište pokazuje da oni koji Gotovca poštuju imaju još puno posla u ovoj zemlji, kazao je Josipovic.

U uvodnome dijelu odlicno posjecenoga cjelodnevnoga skupa, ciji je cilj bio predociti važnost Gotovceva života i djela, govorili su njegova udovica Simona Šandric-Gotovac u ime Instituta "Vlado Gotovac", Božo Kovacevic u ime zaklade Liberalni centar za demokraciju te Velimir Viskovic u ime HDP-a, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor i Gotovcevi prijatelji i suutemeljitelji stranke Franjo Zenko i Slavko Goldstein.

Viskovic je pozvao na jacanje gotovcevskog duha u hrvatskoj kulturi, koji reafirmira moral, te slavi slobodu, raznolikost ideja i punocu življenja.

- Gotovac je fascinantna osoba hrvatske kulture i politike, kazao je Viskovic, dok je Kovacevic apelirao da valja biti na razini odgovornosti covjeka kojemu je odgovornost bila lajtmotiv.

Kosor je kazao da je Gotovac mogao ostati tek urednikom na televiziji, ali je svjesno pristajao na rizik represije i uvijek iznova dizao glas protiv nepravde.

Slavko Goldstein
hrabrost je ocijenio najvažnijom Gotovcevom osobinom, ali i podsjetio da je Gotovac prije samo 15 godina spadao u stoku sitnog zuba. Upozoravajuci da i danas ima izmišljotina da je Gotovac bio izdajnik i udbaš, Goldstein je zakljucio da Hrvatska još nije zdravo društvo.


Podijeli: Facebook Twiter