Josipovic: Formiranje vlasti je stvar BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Hrvatska vlast ne miješa se u formiranje vlasti u BiH", izjavio je predsjednik Republike Ivo Josipovic, odbacujuci interpretaciju prema kojoj Pantovcak i Banski dvori prešutno zahtijevaju da HDZ BiH i HDZ 1990. budu zastupljeni u vlasti susjedne zemlje.

- Formiranje vlasti unutarnja je stvar BiH. Dva HDZ-a su stranke iz BiH, a ne iz Hrvatske. Tocno je da se Hrvatska zauzima za jednakopravnost gradana i naroda, ali to vrijedi za svaku zemlju. Nemamo nikakvih preferencija o formiranju vlasti u BiH, jer je to stvar politickih snaga u BiH, izjavio je Josipovic poslije susreta s clanovima Predsjedništva BiH, koji borave u službenome posjetu Hrvatskoj.

Premda se to ocekivalo, na susretu nije bilo govora o prigovorima hrvatskoga clana Predsjedništva BiH Željka Komšica Josipovicu, cija stranka SDP BiH hrvatskome predsjedniku predbacuje da osporava izborni legitimitet SDP-a BiH kao predstavnika Hrvata u toj zemlji.

Šefovi dviju država potvrdili su dobre medusobne odnose, ali i priznali da otvorena pitanja vec godinama nisu riješena. Tvrde da ce se ubrzati rješavanje problema granica, imovinskopravnih odnosa, nejasnoca oko dvojnoga državljanstva Hrvata iz BiH, premda je jasno da bez vlasti u BiH od toga nece biti ništa.

Neocekivano, Josipovic je kao otvoreno pitanje spomenuo i slobodan prolaz kroz Neum te vlasništvo nad lukom Ploce, problem još iz 1998., jer su prethodne hrvatske Vlade tvrdile da to neriješeno pitanje više ne postoji.

Srpski clan Predsjedništva BiH Nebojša Radmanovic priznao je da rafinerija u Bosanskom Brodu ne zadovoljava ekološke standarde. "Ima nedostataka zaštitnih mehanizama, i to moramo riješiti ove godine. Strani vlasnici su to obecali, a ucinit ce tijela BiH i Republike Srpske", obecao je Radmanovic. Danas ce se clanovi Predsjedništva BiH susresti s predsjednikom Sabora Lukom Bebicem i predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor.


Podijeli: Facebook Twiter