Josipović favorit i na idućim predsjedničkim izborima

Ivo Josipović najpopularniji je hrvatski političar (M. MIJOŠEK)
Ivo Josipović najpopularniji je hrvatski političar (M. MIJOŠEK)

Još je 16 mjeseci do predsjedničkih izbora i kako sada stvari stoje predsjednik Ivo Josipović apsolutni je favorit. Njegov reizbor neće toliko ovisiti o neuspjehu ili uspjehu SDP-a, njegove bivše stranke, jer se od njezinog upravljanja zemljom Josipović distancirao.

Sva nagađanja da ga SDP neće baš tako lako podržati u kampanji prekinuo je prije tjedan dana premijer Zoran Milanović: "A koga bismo drugog na idućim predsjedničkim izborima podržali nego Josipovića? Nadam se samo da mu time nećemo naškoditi".

Zaista, potporom Josipoviću više dobiva SDP nego Josipović. Jer, Josipovićev rejting u javnosti je stalno vrlo visok. Po Crodemoskopu Promocije puls početkom kolovoza 40,6 posto ispitanika ga je isticalo kao najpozitivnijeg političara, mjesec prije - 43,1 posto, daleko više nego bilo koga drugog.

Istina, predsjednička funkcija u nas je takva da predsjednik nema konkretnu odgovornost za stanje u zemlji pa su se pojavljivale i ideje da ne bude biran na neposrednim izborima. No, to se za predstojeće izbore sigurno neće mijenjati.

Još uvijek uzdrmani HDZ zasad nema pravog predsjedničkog kandidata koji bi mogao ugroziti Josipovića i vjerojatno ne treba ni očekivati da će do kraja godine odlučiti tko će ići u trku.

Dr. Berto Šalaj, profesor Fakulteta političkih znanosti, kaže da je ključno pitanje koga će ponuditi desnica. HDZ će se ponašati ili kao u izborima za zagrebačkog gradonačelnika, ili će pak istaknuti jakog kandidata kojeg će, i ako izgubi od Josipovića, profilirati za predstojeće parlamentarne izbore.

I Šalaj i politički analitičar Davor Gjenero smatraju da bi Kolinda Grabar Kitarović, sadašnja pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, bila dobar, jak kandidat HDZ-a u predsjedničkim izborima.

- Jedan nekompetitivni nastup ne bi štetio njezinoj političkoj karijeri, a omogućio bi joj šire političko predstavljanje i dobar politički potencijal za budućnost, kaže Gjenero. To je donekle slično kao kad je HDZ 2005. godine kandidirao Jadranku Kosor kao protukandidata Stipi Mesiću.

Poznato je da Grabar Kitarović ima i kontakte s predsjedničkim uredom. Ako bude procijenila da nema ozbiljnijih šansi protiv Josipovića, možda joj je bolje pričekati da u porazu ne bude politički potrošena. Možda bi mogla dobiti postjosipovićevske izbore? Ipak, na funkciji u Bruxellesu je još godinu dana, što će raditi poslije isteka te funkcije?

- Nije otvoren niti jedan novi ozbiljni problem, koji nije bio poznat i prije prošlih predsjedničkih izbora, a koji bi sad Josipoviću posebno naškodio. Josipović se ponašao drukčije od Mesića. Mesić je vješto upravljao i u najneugodnijim kriznim situacijama, bio je fokusiran na društveni razvoj i nije vodio puno računa o rejtingu.

Josipović želi oko temeljnih demokratskih vrednota postići što je moguće širi kompromis, možda zato snižava neke demokratske standarde, ali zato ne antagonizira niti jednu skupinu pa je najšire prihvatljiv političar, a to je za postizanje apsolutne većine racionalna taktika, smatra Gjenero. Dakle, Josipović neće biti ugrožen, osim ako ga ne prokaže neka velika afera.

Gjenero spominje i Antu Gotovinu kao čovjeka s predsjedničkim potencijalom, ali kaže da je sigurno da se barem još neko vrijeme neće politički angažirati, na idućim predsjedničkim izborima sigurno ne. (Z. DUKA)


Podijeli: Facebook Twiter