Josipović: Europarlamentarci ne mogu bez engleskog

Ivo Josipović (Arhiva GI/M. MIJOŠEK)
Ivo Josipović (Arhiva GI/M. MIJOŠEK)

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je da puno očekuje od Zakona o poticanju investicija koji bi se uskoro trebao naći u saborskoj proceduri te je dodao da će Vlada, ako ne bude uspjela, za to snositi odgovornost pred biračima.

- Trendovi jesu loši, no ono što je važno, prepoznati su. Puno očekujem od kampanje koja se sada radi, a usmjerena je k jedinom mogućem izlazu, a to je otvaranje novih radnih mjesta i investicije, poručio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu".
Osvrnuo se i na inicijativu ministra financija Slavka Linića da se zaposlenima u javnom sektoru uzme tri posto od plaće ustvrdivši da pravednost zahtijeva da oni koji imaju više, više i participiraju u teretu krize.

- Trebalo bi napraviti izračun i bilo bi pravedno da se napravi različita participacija s obzirom na visinu primanja, poručio je predsjednik Republike.
Upitan bi li se Hrvatska trebala odlučiti na restriktivniju politiku bankarskog sustava Josipović je rekao da u Europi jača trend zaštite potrošača. "Treba dobro prostudirati kako je to primjenjivo na vrlo osjetljiv bankarski sustav jer novac kojim barataju banke je naš novac – privatnih građana, institucija, države, poduzetnika i tvrtki i moraju postojati pravila kako poslovati tim novcem", poručio je.
Osvrćući se na predstojeće lokalne izbore i na izbore za Europski parlament rekao je da bi za izbore za Europarlament trebalo ostaviti dovoljno vremena za jasnu i neometanu kampanju.

- Volio bih da, ako je to moguće, ta kampanja što manje interferira s drugim kampanjama, recimo s lokalnim izborima, naglasio je.
Na pitanje kakav bi trebao biti europarlamentarac s obzirom na medijsku pozornost koju je izazvao govor na engleskom zastupnice Ingrid Marinović Antičević, predsjednik Josipović je odgovorio: "Parlamentarci u Europskom parlamentu imaju mogućnost koristiti prijevod i dobro je da govore naš lijep hrvatski jezik i da se on čuje u EU-u, no isto tako teško je zamisliti dobro obavljanje dužnosti zastupnika bez dobrog znanja primarno engleskog jezika, jer se rad ne odvija samo u velikoj dvorani s prijevodima".
Na pitanje kako komentira zahtjev Europske komisije da članice izvore vode daju u koncesiju Josipović je rekao da ćemo se mi ponašati kao i svaka druga zemlja.

- O modalitetima ćemo odlučiti poštujući obveze koje imamo. Meni je prihvatljiva koncesija ili bilo koji drugi način u kojem postoji stroga kontrola korištenja prirodnih resursa i jamstvo da nikad neće biti otuđeno iz našeg državnog vlasništva, poručio je. (T-portal)


Podijeli: Facebook Twiter