Josipovic: Država je neovisna o Crkvi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na pitanje novinara zabrinjavaju li ga Papine poruke da je sekularizacija zapravo opasnost protiv koje se treba boriti predsjednik Republike Ivo Josipovic danas je rekao da Crkva ima svoja stajališta, a da je država neovisna o Crkvi i donosi svoje odluke.

"Naravno da Crkva ima odredena stajališta koja netko prihvaca, a netko ne na prakticnoj politickoj razini. To je i stvar demokracije. Država je neovisna o Crkvi i država donosi svoje odluke, naravno vodeci racuna i o opcem raspoloženju naših gradana", dodao je Josipovic.

Sveti Otac u nedjelju je na misi na hipodromu, uz ostalo, upozorio da se, "posebno u Europi, širi sekularizacija koja Boga života gura na rub te donosi rastucu razjedinjenost obitelji" te pozvao vjernike da se odupru i ne popuštaju "sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili cak kao zamjenu za brak".

Predsjednik nije odgovorio na upit novinara kako komentira jucerašnji poziv predsjednika Vijeca HBK za obitelj, biskupa Valtera Župana, na hipodromu da se revidira zakon koji dopušta prekid trudnoce.

Na pitanje kakve su njegove impresije o posjetu pape Benedikta XVI., predsjednik Josipovic ponovio je svoju ocjenu da je posjet pape Benedikta XVI. bio vrlo znacajan ponajprije s državnog stajališta, jer je politicki podupro ulazak Hrvatske u Europsku uniju, dok je "na domacem terenu podigao svijest gradana da na referendumu treba reci 'da' za EU".

"S druge strane, vidjeli ste koliko je u pastoralnom smislu taj posjet znacio za naše gradane koji su katolici vjernici. Prema tome, mislim da je posjet u svakom slucaju bio vrlo važan i da je jako uspio", dodao je Josipovic. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter