Josipović: Dobar europski vjetar nam puše u leđa

Predsjednik Josipović na Fiumanki (Davor ŽUNIĆ/CROPIX)
Predsjednik Josipović na Fiumanki (Davor ŽUNIĆ/CROPIX)

Fiumanka, to je optimizam, to je prijateljstvo, to je Europa – poručio je predsjednik Republike Ivo Josipović, otvarajući u Rijeci na Rivi Boduli u sklopu manifestacije Fiumanka sajam europskih proizvoda i država pod nazivom EU EXPO.

Na sajmu se predstavlja 15 država članica Europske unije, kojoj Hrvatska pristupa kao punopravni član za točno 15 dana.

– Ne moramo se bojati da li ćemo imati vjetar u leđa, dobar europski vjetar je za nas već tu, on će nositi Rijeku, Hrvatsku i Europsku uniju zajedno naprijed – rekao je Josipović. Vjerujem da ćemo u EU-u ostvariti sve svoje planove, rekao je predsjednik Republike koji je na Fiumanki sudjelovao na brodu Kraljica mora, koji je odnedavno preuzela Jadrolinija.

Optimističnu poruku Riječanima poslao je i šef delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren:

– Ovo danas u Rijeci je predigra za proslavu ulaska u EU 1. srpnja. Želimo vam dobrodošlicu u EU-u, budućnost je vaša! Zato od danas do 30. lipnja – samo slavlje, rekao je Vandoren.

Rekao je da očekuje da će EK u tih 15 dana usvojiti plan restrukturiranja i privatizacije brodogradilišta 3. maj, te da će 3. maj biti mjesto novih poslova. Uspjeh je zaželio i razvoju riječke luke, rekavši da Hrvatska ima punu podršku Europe za modernizaciju željeznice od Rijeke do Mađarske, a pohvalio je i nedavno otvaranje Islamskog centra u Rijeci kao čin velikog ohrabrenja za sve nas.

 – Rijeka zauvijek mora ostati multikulturan grad – rekao je Vandoren. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter