Josipović: Datum ulaska u EU nije upitan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predviđeni datum ulaska Hrvatske u Europsku uniju uopće nije u pitanju i ne postoje dileme oko toga hoće li Hrvatska ispuniti tražene uvjete, izjavio je u utorak hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom.

"O odgodi ulaska uopće nema govora. Ovdje kao i Zagrebu vlada uvjerenje da je 1. srpnja datum kada će Hrvatska postati članica. Mi smo svjesni onoga što još moramo obaviti, ali ovdje u ovoj zgradi, u ovom parlamentu ne postoje dileme oko toga hoće li Hrvatska ispuniti uvjete", rekao je Josipović nakon razgovora sa Schulzom.

Predsjednik Josipović je istaknuo da Hrvatska još ima posla, jer da nije tako, onda pretpristupni monitoring ne bi ni bio potreban, ali je Hrvatska na dobrom putu.

"Ohrabrujuće je, a na tome je i naglasak u izviješću o monitoringu, da Hrvatska napreduje. Mi ćemo reforme nastaviti i nakon 1. srpnja sljedeće godine, uostalom i zemlje članice stalno reformiraju svoj ustroj, svoje ekonomije, svoj pravni sustav. Prema tome, pogrešno je misliti da ćemo nakon 1. srpnja sljedeće godine biti savršeni", rekao je hrvatski predsjednik.

Josipović je istaknuo kako treba razlučiti "postojanje sumnje u to da li će Hrvatska ispuniti uvjete od toga ima li još posla. Mi smo vrlo svjesni da treba nastaviti s reformama, da do 1. srpnja treba još učiniti dosta stvari, ali važno je da je trend dobar, da je to prepoznato i da Hrvatska napreduje".

Predsjednik Josipović boravi u Bruxellesu, gdje će u utorak navečer u Europskom parlamentu primiti Europsku medalju za toleranciju. Europska medalja za toleranciju za 2011. dodijeljena je hrvatskom predsjedniku i bivšem srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću za "promicanje istine, tolerancije i pomirenja" te za "javno priznanje i izražavanje žaljenja zbog stradanja proizašlih iz djela koja su počinili državljani vaših država", kaže se u obrazloženju nagrade koju je utemeljio bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski.

Josipović je rekao da je iznimno ponosan na tu nagradu. (Hina)

Kacin: Moguća odgoda ulaska Hrvatske u EU

Slovenski političar Jelko Kacin, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, u utorak je za tursku novinsku agenciju Anadolija izjavio kako je moguće da se ulazak Hrvatske u EU odgodi do kraja iduće godine, a možda i duže.

"Može se čak i odgoditi formalni ulazak Hrvatske u EU negdje do kraja 2013. godine ili čak i duže", rekao je Kacin za Anadoliju, ali i dodao da će 1. siječnja 2013. godine svejedno stupiti na snagu drukčiji trgovinski režim.

Istodobno je u utorak objavljeno da je Kacinov nadređeni, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz u razgovoru za britansku novinsku agenciju Reuters naglasio kako se ne smije dirati u datum ulaska Hrvatske u Europsku uniju, predviđen za 1. srpnja sljedeće godine, odgovorivši tako na Lammertovu izjavu. (Hina)

Josipoviću i Tadiću Europska medalja za toleranciju

Hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću i bivšem srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću dodijeljena je Europska medalja za toleranciju na svečanosti u utorak navečer u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Nagradu je dodijelilo Europsko vijeće za toleranciju i pomirenje (ECTR) čiji su supredsjedatelji bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski i predsjednik Europskog židovskog kongresa Moshe Kantor, a članovi istaknuti politički lideri, znanstvenici, dobitnici Nobelove nagrade koji su u svom djelovanju pridonijeli promoviranju tolerancije. 

Nagrada Josipoviću i Tadiću dodijeljena je za "promicanje istine, tolerancije i pomirenja" te za "javno priznanje i izražavanje žaljenja zbog stradanja proizašlih iz djela koja su počinili državljani vaših država", kaže se u obrazloženju nagrade koju je utemeljio bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter