Josipovic cestitao Dan državnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipovic cestitao je veceras svim gradanima i gradankama sutrašnji Dan državnosti i 20. obljetnicu proglašenja samostalnosti Republike Hrvatske, pozvavši da taj svecani dan ucine danom hrvatskog nacionalnog ponosa i samopoštovanja te danom iskazivanja ljubavi za domovinu i sve njezine ljude, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, profesiju, svjetonazor, politicko i drugo uvjerenje.

"Dvadeseti rodendan naše Republike prigoda je da se s ponosom prisjetimo izvorišta naše Domovine. Sjetimo se izvorišta naše državnosti i demokracije zapisanih u Ustavu, posebno antifašizma i Domovinskog rata u kojemu su najbolji medu nama i po cijenu života obranili našu slobodu", istaknuo je predsjednik u cestitki, objavljenoj veceras na HTV-u.

Gradane je pozvao da se sutra s ponosom prisjete prošlosti i istaknu hrvatske zastave, ali i da se sa samopouzdanjem okrenu u buducnost, podsjetivši kako su danas u središtu Europske unije donesene odluke koje ce konacno okruniti dvadeset godina naših nastojanja da se potpuno integriramo u europski svijet demokracije. Podsjetio je na dogadaje od prije dvadeset godina, kada smo "u mnogome protiv struje i volje mocnijih od nas, više velikim srcem nego snagom oružja, svoju Domovinu morali braniti krvlju".

"S poštovanjem se sjecamo onih koji su s oružjem u ruci obranili našu slobodu. Ona nije obranjena lako. Tisuce su izgubile život, stotine su tisuca živjeli u gorcini i progonstvu, više od tisucu osam stotina naših gradana i dalje se vodi nestalima, razoreni su gradovi, sela, prometnice, postrojenja... Smrt, razaranje, siromaštvo i beznade za mnoge su bili posljedica agresije na Hrvatsku", rekao je Josipovic.

Istaknuo je da sloboda koju smo htjeli u tim trenucima odluke, nije bila samo sloboda hrvatske države, hrvatskog naroda i naših nacionalnih manjina, "vec smo željeli punu slobodu, onu koja ne priznaje drugu granicu do one koju postavlja sloboda drugih ljudi".

Rijec je, kaže, o "slobodi pružanja sebi i bližnjima mira, ljubavi i dobra, slobodi koja se u zbilji nikada ne postiže, ali joj se stalno želimo približiti". "Države koje pravdom i pravednošcu omogucuju slobodu svojih gradana, države su sretnih gradana. Demokracija i ljudska prava okvir su i kolijevka slobode, pa i naše. Zato, borimo se za svoju slobodu i slobodu drugih, stalno i neumorno i danas kada imamo svoju državu", rekao je predsjednik.



Ta hrabrost i želja za slobodom, istaknuo je, tamu je zamijenila svjetlom i slobodom, te omogucila da danas Hrvatska pripada slobodnom i naprednom svijetu, a kao clanica Ujedinjenih naroda i Sjevernoatlantskog saveza, uz bok najmocnijim pobornicima slobode i demokracije, sudjeluje u vojnim misijama i diplomacijom u naporima za boljitak covjecanstva.

Upozorio je pritom da je put ka slobodi i izgradnji demokratskog društva, nažalost, imao i tamnu stranu. "Bilo je onih koji su na zlo odgovorili zlom, na nepravdu nepravdom, onih koji su pocinili zlocin. Bilo je i onih koji su rat i stradanja iskoristili za pljacku vlastite Domovine i sugradana. Potrebnu pretvorbu i privatizaciju neki su iskoristili da skriveni ratnim vihorom i politickom moci narodno bogatstvo stvarano generacijama strpaju u svoj džep. Nevoljkost da se takvi osude i kazne pokazuje samo jedno - imali su snažnu podršku politike. Ali, vremena se mijenjaju, politika se mijenja", rekao je Josipovic.

Bez obzira na protok vremena, bez obzira na zaborav kojemu se neki nadaju, porucio je, pravda nece dopustiti da oni koji su pocinili ratni zlocin, oni koji su ratnim profiterstvom iskoristili nevolju svoga naroda, oni koji su ga opljackali u pretvorbi i privatizaciji, ikada mirno spavaju.

Josipovic se posebno osvrnuo "na važne odluke za integriraciju Hrvatske u europski svijet demokracije", koje su danas donesene u Bruxellesu, istaknuvši kako je Hrvatska, provodeci reforme, postala bolja, uspješnija, demokraticnija i slobodnija zemlja.

Neke reforme, upozorio je, tek trebaju zaživjeti. Reformu pravosuda moramo dovršiti, gospodarstvo treba uciniti konkurentnim i osloboditi ga birokratskih zapreka, a ne smiju se odgadati ni druge važne reforme, poput reforme državne uprave, lokalne i regionalne samouprave, naglasio je.

Bez reforme pravosuda nema pravednog društva, nedopustivo je da gradani na pravdu cekaju pet, deset ili više godina, porucio je Josipovic, te ujedno pozvao i na kulturu društveno odgovornog poslovanja, u kojemu svatko za pošten rad dobiva poštenu placu, sigurnost za sebe i obitelj. "Ulazak Hrvatske u Europsku uniju prilika je da se hrvatsko gospodarstvo konacno i hrabro otvori izazovima i rizicima globalnog tržišnog natjecanja. U tome cemo biti uspješni samo ukoliko budemo - i to puno više nego do sada - ulagali - u znanje. Znanost, obrazovanje i kultura bit ce naši glavni saveznici u njegovanju našeg nacionalnog i državnog identiteta, jedan od najvažnijih motora našeg razvoja i konkurentnosti", rekao je.

Gospodarstvo, istaknuo je, treba osloboditi neprimjerenog utjecaja politike. "Ogroman ulog države u vlasništvu nad hrvatskim gospodarstvom prevelika je napast za koruptivno ponašanje. Gospodarska se politika nece moci još dugo graditi na zaduživanju. Socijalne se država blagostanja danas više ne može održavati zaduživanjem", upozorio je i dodao kako se ona gradi poticanjem ucestalog stvaranja proizvoda visoke dodane vrijednosti.

Dolazi vrijeme, nastavio je, u kojem cemo morati prištedjeti i ulagati u one koji znaju i mogu. "Socijalnu pravdu valja ostvarivati, ne u jednakosti siromaštva, vec u solidarnosti širokog kruga ekonomski uspješnih s manjinom koja iz nekog razloga to nije. Pravednost traži da mirovina nije milostinja, da mirovina svakome omogucava sigurnu starost", rekao je Josipovic naglasivši da je to moguce samo jacanjem gospodarske aktivnosti i zapošljavanjem. "Društvo u kojemu velik broj ljudi nema posla, u kojem ne prima place, ne može biti pravedno društvo, ne može biti društvo slobode", upozorio je.

Osvrnuo se i na skorašnje parlamentarne izbore rekavši kako "ocekuje da ce gradani svojim povjerenjem nagraditi hrabre i razumne, one koji prepoznaju izazove naše slobode, a ne one koji podilaze našim strahovima". Upozorio je pritom kako globalizirano gospodarstvo odluikuje velika dinamika promjena, te da bi, kako bismo im se bolje prilagodavali, naš politicki sustav trebao postati reprezentativniji.

"Namece se potreba reforme politickog sustava, i to u smjeru koji bi naše politicke predstavnike ucinio izravnije i više odgovornima gradanima, a manje stranackim krugovima moci. Odgovornost mora imati svoje lice, ime i prezime", porucio je Josipovic.Hrvatska se, istice predsjednik, mora i hrabrije otvoriti svome susjedstvu, upravo onako kako se Europa otvara Hrvatskoj.

"Kao clanica Europske unije, Hrvatska ce sutra biti i sama pobornik proširenja za svoje susjede", istaknuo je naglasio kako mudre države cine sve da pomognu susjedima da skupa s njima budu bolji. "Na dobrobit svojih zemalja i gradana moramo riješiti ozbiljne repove koje nam je ostavio rat i propala zajednicka država. Pomirenje utemeljeno na praštanju, razumijevanju i suradnji, ali i na spoznaji o pocinjenom zlu i odgovornosti za njega, jedini je pravi put mira i dobrosusjedskih odnosa", naglasio je Josipovic.

U povodu Dana državnosti predstavnici Grada Pule u petak su položili vijence i zapalili svijece na spomen obilježja. Vijenci su najprije položeni na Gradskom groblju podno Centralnog križa, a potom na Spomenik poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa.


Podijeli: Facebook Twiter