Josipović će u SAD-u pozvati investitore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipović, uoči odlaska u radni posjet SAD-u, izjavio je u subotu kako je najvažniji dio njegova posjeta razgovor s američkim investitorima kojima će predstaviti Hrvatsku kao stabilnu zemlju u koju se bez straha može ulagati.

"Strateški gledano to smatram najvažnijom komponentom mog odlaska koji je pripremljen u punoj suglasnosti s Vladom", rekao je Josipović u svome uredu novinarima u sklopu druženja s građanima na kavi.

Pred odlazak Josipović je, kako je rekao, imao vrlo konstruktivne i dobre kontakte s Vladom, posebice s Ministarstvom gospodarstva.

Josipović će u SAD-u boraviti od 12. do 17. svibnja, najprije u Washingtonu, a potom u Teksasu na energetskom forumu na kojem će biti okupljeno tridesetak naftnih i plinskih tvrtki, a razgovarat će se o ulaganjima u energetske projekte u Hrvatskoj.

Taj će sastanak, kazao je Josipović, biti prilika da američke investitore informira "o hrvatskim potencijalima" na tom području, posebice, kako je rekao, kad je riječ o nekim novootkrivenim mogućnostima.

S druge strane, naglašava predsjednik, taj će sastanak biti prilika da im kažem i pokažem da je Hrvatska stabilna zemlja u koju se bez straha može ulagati.

"Sasvim sigurno bit će puno pitanja i spreman sam na iskren i otvoren razgovor i o problemima koje imamo", dodaje Josipović.

U Washingtonu će se Josipović sastati s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom, a postoji mogućnost da se tom sastanku pridruži i predsjednik Barack Obama.

Teme sastanka su usuglašene - energetska sigurnost, investicije, opća situacija i sigurnost u Europi i regionalna pitanja, navodi predsjednik.

Regionalna pitanja su našim prijateljima u SAD-u posebno važna i tu Hrvatska ima važnu ulogu i važno mjesto, dodaje.

U Washingtonu će Josipović razgovarati i s članovima Kongresa te s predstavnicima više vladinih i nevladinih institucija.

Novinari su Josipovića upitali za komentar posljednjih izjava iz Crne Gore vezanih uz granicu s Hrvatskom.

Direktor Uprave za nekretnine Crne Gore Dragan Kovačević prekjučer je, naime, izjavio da pola Prevlake pripada Crnoj Gori te da će diplomacije dviju zemalja uskoro morati riješiti sporno pitanje Prevlake. Ustvrdio je da ne postoji niti jedan dokument koji potvrđuje da je Prevlaka hrvatski ili crnogorski teritorij.

Josipović ističe da nema nikave opasnosti da bi teritorij koji Hrvatska smatra svojim promijenio status.

"Imamo privremeni režim koji svi poštujemo, a konačno određenje granice bit će bilo dogovorom, bilo arbitražom. Mislim da nema nikakve opasnosti da bi teritorij koji mi smatramo svojim promjenio status", rekao je dodavši da su već "obavljeni određeni razgovori te da se "situacija primirila".

"Kako s hrvatske strane nema teritorijalnih pretenzija, tako ih nema ni s crnogorske", rekao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter