Josipović će sutra objaviti datum izbora za EP


Predsjednik Ivo Josipović jučer je s čelnicima parlamentarnih stranaka, kao i s predsjednikom Državnog izbornog povjerenstva Brankom Hrvatinom, razgovarao o mogućem datumu održavanja izbora za Europski parlament.

Šef države sutra će objaviti što je odlučio i kad će hrvatski birači prvi put birati zastupnike u EP.

U SDP-u su naposljetku zaključili da bi ipak primjerenije bilo da se europski izbori odvoje od lokalnih, pa je Milanović prenio Josipoviću stav da bi izbori za EP trebali biti u travnju. Za takav se scenarij već ranije javno zauzela potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić s Josipovićem je o euroizborima razgovarao prošlog petka u Pazinu. Ako je primarno, kaže Jakovčić, pojeftiniti izbore, onda je pravi datum drugi krug lokalnih izbora, 2. lipnja. Tada će biti manje glasačkih listića nego u prvom krugu. U slučaju da se izbori žele odvojiti, onda neka europski izbori budu 16. lipnja, kad će proces ratifikacije završiti, predlaže Jakovčić.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je, pak, na Pantovčaku rekao Josipoviću da u njegovoj stranci smatraju da je prvi krug lokalnih izbora, 19. svibnja, najbolji dan i za europske izbore.

Na taj bi način odaziv birača bio sigurno veći, a ne treba zanemariti i to da bi izbori bilo jeftiniji. (D. C., Z. C.)


Podijeli: Facebook Twiter