Josipović: Brodogradnja je perjanica našeg izvoza

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je posjetio Pazin gdje je otvorena nova sportska školska dvorana, a zatim se uputio u Tehnomontovo brodogradilište "Pula" gdje je prisustvovao sastanku županijskog ogranka Hrvatske udruge poslovnih žena. Tema skupa bila je poduzetništvo žena u Istri. Josipovića su dočekali predsjednica uprave Tehnomonta Gordana Deranja i direktor brodogradilišta Miljenko Brnić.

Nakon druženja s poslovnim Istrankama, Josipović je u pratnji istarskog župana Valtera Flega i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića obišao proizvodne pogone Tehnomontovog škvera i vidio brodove koji se grade i one koji su na redovnom remontu.

Remont Cavtata

Pozdravio je radnike na novom patrolnom brodu koji se završava za Kraljevsku policiju Gibraltara te vojnike patrolnog vojnog broda Cavtat koji se nalazi u Tehnomontu na remontu pogonskih motora.

- Mala brodogradnja nije u takvoj krizi na svjetskom tržištu kao što je to slučaj s velikom brodogradnjom. Uvjeren sam da će opstati ne samo mala, već i naša velika brodogradnja. U Uljaniku se dovršava brod za Turkmenistan, a informiran sam da postoji mogućnost ugovaranja još pet takvih istih brodova ukoliko vlasnici budu dobili upravo onakav proizvod kojeg su naručili. Za to sam se osobno zalagao kada sam bio u službenom posjetu Turkmenistanu. Naša brodogradnja postaje perjanica u hrvatskom izvozu. U maloj brodogradnji vidimo da se grade vrlo kvalitetni brodovi kao što je ovaj u Tehnomontu za stranog naručitelja i možemo biti ponosni s kvalitetom brodova koji se u Puli proizvode. Danas imamo globalno tržište brodogradnje i tko se ne prilagodi konkurenciji ne može opstati. Kao što vidimo iz primjera Uljanik grupe i Tehnomonta posao se može naći i može se zaraditi na njemu, rekao je Josipović.

Aluminijski brodovi

- Kad nam je išlo najbolje, nismo dijelili dividende i dobit već smo ulagali u nove procese i u nove tehnologije. Zadovoljni smo što smo našli svoju nišu u proizvodnji takve vrste aluminijskih brodova do 80 metara dužine. Zadovoljni smo s knjigom narudžbi koja je popunjena zbog toga što smo konkurentni na europskom tržištu. Puno bi nam značilo kada bi imali seriju istih brodova, no ovakvim tempom rada ćemo vjerujem i to dočekati, rekla je Gordana Deranja.

Opstati na rukovodećim mjestima za žene je isto kao i muškarcima. Važno je imati dobar tim te posložiti dobru organizaciju posla. Tada je svejedno tko vodi ekipu, a rezultati dolaze nakon takvog rada. Preko noći je nemoguće postati uspješan, rekla je Deranja.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić je rekao da biti proglašena najuspješnijom menadžericom godine je zaista impresivno i zato čestita Gordani Deranji. Miletić je istaknuo da ga veseli to što takve dobre poslovne primjere u praksi možemo pokazati u Istri.

Odgovarajući zašto tako često posjećuje Istru Josipović kaže kako u Istri ima dosta toga što se može naučiti. Istra je, dodaje, u mnogim aspektima iznad državnog prosjeka, a ima zapaženih rezultata u obrazovanju i gospodarstvu. Ono što se ovdje dobroga može vidjeti može biti poruka drugim krajevima u Hrvatskoj, a nastojim i ovdašnjoj javnosti prezentirati ono što je dobro u drugim krajevima, rekao je Josipović.

Istra iznad hrvatskog prosjeka

- Susresti se s tolikim brojem poduzetnica zaista je lijepo. Zanimljivo je bilo slušati gospođe koje su u poslu uspješne i uspješnije od muškaraca. Moja borba za ravnopravnost i jednakost vodi prema toj ideji da nije bitno je li osoba muško ili žensko jer je bitno da je osoba sposobna. Na žalost do toga je dugi put. Svakodnevno se susrećemo s neravnopravnosti žena, pa i do toga da za isti posao nisu isto plaćene. Istra po zastupljenosti žena u poslu i politici je iznad Hrvatskog prosjeka i to ozbiljno. Drugi dijelovi Hrvatske bi se po tome, a li po drugim pitanjima mogli ugledati na Istru, izjavio je Josipović.

Miletić: IDS podržava Josipovića

Polako se približavamo predizbornoj predsjedničkoj kampanji i uvjeren sam da će i ovoga puta, građani Istre poslati vrlo jasnu poruku kao što je to bilo i na proteklim predsjedničkim izborima. Vjerujem da će Istra podržati ivu Josipovića za još jedan predsjednički mandat. IDS je još u veljači dao potporu Ivi Josipoviću i tu ćemo odluku sprovesti kroz stranačka tijela. (C. B. GALIĆ, Snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter