Josipović: Branitelji bi trebali prekinuti prosvjed

Ivo Josipović (Goran Mehkek /  CROPIX)
Ivo Josipović (Goran Mehkek / CROPIX)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručio je u subotu u Vukovaru kako i on spada u onu polovicu anketiranih koji smatraju da bi branitelji trebali prekinuti prosvjed ispred Ministarstva branitelja i vratiti se kućama.

Novinari su predsjednika u Vukovaru, gdje je održao predavanje u Klubu sudaca, pitali kako tumači rezultate ankete koju je za HRT provela agencija Promocija plus, a po kojima prosvjed branitelja i njihove zahtjeve podupire ili uglavnom podupire 45,7 posto od 1300 ispitanika, odnosno da polovica smatra kako bi se branitelji trebali vratiti svojim kućama. "I ja to mislim i spadam u tu polovicu", kazao je Josipović. Naglasio je da svi u Hrvatskoj podupiru interese i primjedbe branitelja kada je riječ o skrbi i ostvarivanju prava, ali da je to samo jedan aspekt problema oko braniteljskog prosvjeda. "Drugi aspekt je aspekt nekih drugih pitanja koja, čini mi se, prerastaju izvorno prosvjed koji je organiziran i mislim da će tu morati doći do određeneog rješenja i kompromisa", kazao je predsjednik.

Novinare je zanimalo i njegovo mišljenje oko navodne neustavnosti mogućeg datuma održavanja predsjedničkih izbora koji se bi se trebali održatii 11. siječnja iduće godine, na što je Josipović odgovorio kako je njemu potpuno svejedno koji će biti datum, a da odluku o ustavnosti ili neustavnosti datuma prepušta Ustavnom sudu i Ddržavnom izbornom povjerenstvu. Josipović je izrazio žaljenje zbog prijevremenog izlaska ratnog zločinca Vojislava Šešelja iz haškog zatvora. "Žalosno je ta daj predmet nije završio osuđujućom presudom koju smo svi očekivali. Je li njegovo medicinsko stanje takvo ja to ne mogu govoriti, ali čini mi se da po onim izjavama koje daje, da je još uvijek spreman na neprimjerene političke govore i angažmane.

Neka je na dušu onima koji su tu odluku donijeli", poručio je. Tijekom dopodneva predsjednik je položio vijenac kod spomen obilježja na mjestu pogibije ratnog zapovjednika obrane Trpinjske ceste, general bojnika Blage Zadre u Kupskoj ulici u gradskoj četvrti Borovu naselju, te spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i mjestu masovne grobnice na Ovčari. Hrvatske građane i sve sudionike skorašnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. pozvao je na dostojanstveno odavanje počasti žrtvi Vukovara. "To je dan kada se sjećamo najveće tragedije, kada se sjećamo žrtava i dan kada pristojnost i pijetet nalažu da se ne bavimo politikom. Da svi zajedno odamo počast dostojanstveno i u tišini svima onima koji su položili život za našu slobodu", poručio je na Ovčari. Za boravka u Vukovaru predsjednik Josipović susrest će se i s braniteljima i građanima, članovima inicijative "Grad, to smo i mi" te članovima Zbora ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a, sudionicima V. susreta ratnih izvjestitelja HRT-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter