Josipovic biracima: Izadite na izbore!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipovic u vecerašnjem je obracanju iz svoga Ureda pozvao birace, gradanke i gradane Republike Hrvatske, da izadu na parlamentarne izbore 4. prosinca, naglasivši kako se dosadašnji model društvenih i politickih odnosa potrošio te da se Hrvatska nalazi na prekretnici, a izbori i u vremenima najvece krize mogu biti trenutak preokreta, novog optimizma i poleta.

"To ovisi o vama, ali, i o sudionicima izbora: koalicijama, strankama i neovisnim listama. Da bi izbori bili pravi cin demokratskog izbora gradana za buducnost zemlje, sudionici izbora svoje kampanje moraju voditi odgovorno, fokusirajuci se na kljucna pitanja razvoja društva, izlaska iz politicke, gospodarske i moralne krize te buducnost Hrvatske u Europskoj uniji, našeg položaja na globalnoj svjetskoj sceni i uloge u regionalnom okružju", kazao je Josipovic. Pozvao je birace da svojim glasom podupru bolju i pravedniju Hrvatsku

Prljave kampanje nece donijeti uspjeh

"Najmocnije oružje demokracije još uvijek je glasacki listic - a on je u Vašim rukama", porucio je i dodao kako ne sumnja u to da Hrvatska ima dovoljno poštenih ljudi, sa snagom i vizijom koji mogu pomoci graditi bolju buducnost. "Stoga, izidite na izbore i dajte im potporu za velike zadace koji stoje pred njima u ovim teškim vremenima. Možda ce baš Vaš glas odrediti buducnost Hrvatske", rekao je hrvatski predsjednik.

Izrazio je uvjerenje da prljave kampanje kojima se blati suparnike, te kampanje koje su fokusirane iskljucivo na prošlost bez pogleda u buducnost, nece donijeti uspjeh. Dodao je da prošlost nije nevažna, a novija je prošlost, rekao je, Hrvatskoj donijela povijesnu pobjedu u Domovinskom ratu, neovisnost, demokraciju i mnoge pozitivne pomake u društvu.

"Nakon prvih 20 godina, jedna faza razvoja našeg društva okoncana je i danas, pred izbore, Hrvatska se nalazi na prekretnici", rekao je Josipovic i dodao da ju, suštinski, prepoznajemo "u potrebi da se reformama i odlucnim otklonom od korupcije otvori novo poglavlje razvoja hrvatskog društva".

Hrvatska kao aktivno društvo

Hrvatski gradani s pravom mogu tražiti da Hrvatska u okviru novih, pravednijih odnosa bude aktivno društvo, inovativno društvo i društvo kvalitete života, rekao je Josipovic. Aktivno društvo, uz ostalo, pretpostavlja pravednost i jednakost šansi za sve ljude, posebno mlade, dostupnost rada i ostvarenje prava na rad, otvorenost poduzetništvu i investicijama, transparentnost institucija i odgovornost politike, jacanje uloge nevladina sektora i socijalnu ukljucenost pojedinaca i društvenih skupina, istaknuo je.

U aktivnom i pravednom društvu, naglasio je, svatko može dostojanstveno živjeti od svoga rada ili zaslužene mirovine, a nužan dio tog koncepta su i spremnost na jacanje vladavine prava, pune afirmacije svih ljudskih prava i demokratskih institucija, te odsustvo diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Slobodni mediji, istice, kao dio aktivnog i demokratskog društva moraju biti slobodni od svakog politickog, oglašivackog ili drugog pritiska.

Josipovic je porucio gradanima da su predstojeci parlamentarni izbori prilika da svojim glasom i povjerenjem pruženim nekoj od koalicija, stranaka ili neovisnih lista odrede svoju buducnost, buducnost svoje djece i Hrvatske.

"Poštovane gradanke i gradani Republike Hrvatske, Izadite na izbore i svojim glasom poduprite bolju i pravedniju Hrvatsku", zakljucio je Josipovic. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter