Josipovic: Autorski honorari jedina korist od ZAMP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic opširno je u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" odgovarao na pitanja o aferi "ZAMP", ustvrdivši kako su mu autorski honorari jedina korist koju ima od ZAMP-a. Od autorskih honorara, kazao je, godišnje zaradi izmedu 11 i 30 tisuca kuna bruto. Medije koji su analizirali aferu, narocito portal Index, optužio je za "neprofesionalno novinarstvo", rekavši da objavljuju "besmislice". Odbacio je uvjerenje da je "moralno dvojbeno" da sudjeluje u odlucivanju hoce li njegov prijatelj dobiti neki posao.

"Kad je s Emporionom zakljucen prvi ugovor, Marko Vojkovic i ja nismo još bili prijatelji. I danas sam u poziciji da odlucujem o poslovima koje obavljaju moji prijatelji, ali važno je utjece li prijateljstvo na posao ili ne. Za takve situacije postoje jasni i objektivni kriteriji", kazao je Josipovic, tvrdeci da u slucaju "ZAMP" nema nicega sumnjivog.

Na pitanje nije li cudno da Vojkoviceva sestra Sandra, koja je i Josipoviceva prijateljica, odlucuje o tome hoce li njezin brat dobiti neki posao, Josipovic je priznao da na takve odnose "nacelno treba paziti jer su osjetljivi", ali i dodao da je Sandru Vojkovic u predsjedništvo HDS-a izabrala skupština, te da ne zna je li uopce bila na sjednici kada se odlucivalo o poslovima njezinu bratu Marku.

Upitan zašto EPH nije ni spomenuo aferu "ZAMP", Josipovic je uzvratio protupitanjem: "Koje bi ozbiljne novine to prenosile?" Želeci pokazati da se on i vlasnik EPH-a Ninoslav Pavic uzajamno ne štite, Josipovic je podsjetio da je osobno tražio istragu za aferu "Kamensko", "a to se povezuje s nekim miljeom", ustvrdivši da ce inzistirati na rašcišcavanju afere "Kamensko" pokaže li se da je stecaj zloupotrijebljen za preuzimanje zemljišta na kojemu se grade stanovi.

Govoreci u sukobu s bivšim predsjednikom Mesicem, naglasio je da Mesica osobno jako poštuje, ali da djelovanje bivšeg predsjednika treba biti uskladeno s Vladom i predsjednikom, te da njegov ured treba biti skromniji. Kazao je da je predsjedniku Srbije Borisu Tadicu rekao da rehabilitaciju Draže Mihajlovica ne smatra dobrim potezom, ne odgovorivši što o tome misli Tadic.

Branimira Štulica, vodu rock grupe Azra, Josipovic je nazvao vrijednim i važnim umjetnikom, ali i kazao da naknadu za autorska prava ne dobiva jer nije clan ZAMP-a, kao niti jedne druge agencije za autorska prava. No dodao je da zna da je Štulic pokrenuo sudski spor zbog krade autorskih prava. "Ako je tocno da je izdavac prisvojio Štuliceve pjesme, on ce sudski spor dobiti", kazao je Josipovic. (Boris PAVELIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter