Uoci finalnog meca umaškog 23. ATP Vegeta Croatia Opena predsjednik Ivo Josipovic prisustvovao je veceri pobjednika šestodnevnih vodenih degustacija Skrivene cari malvazije i terana, na kojoj je priznanje urucio vinaru Morenu Coronici iz Koreniki kraj Umaga ciji je Gran teran iz 2008. dobio najviše ocjene i osvojio titulu ATP vina.
Coronici su cestitali i župan Ivan Jakovcic, gradonacelnik Umaga Vili Bassanese, predsjednik Uprave Istraturista Željko Kukurin, predsjednik Vinistre Ivica Matoševic i predstavnik Hrvatskog sommelier kluba Franko Lukež.
U kratkom susretu s novinarima Josipovic je rekao da voli pogledati tenis i da u finalu ocekuje pobjedu hrvatskog predstavnika Marina Cilica, ali i istaknuo da je ATP turnir "važan dogadaj ne samo sa sportskog stanovišta, vec i veliki društveni dogadaj te dobro mjesto za poslovne i druge službene susrete".
- Ovdje smo imali priliku vidjeti kako dobro funkcionira veza izmedu turizma, sporta, kulture, dobrotvornih djelatnosti i svega onog lijepog što Hrvatska može ponuditi, kazao je.
Upitan za komentar na dosadašnje rezultate u turizmu, Josipovic je rekao da ocjene koje je dobio od turistickih djelatnika govore o porastu izmedu pet i 15 posto te da je to "nešto s cime apsolutno možemo biti zadovoljni". (K. FLEGAR)
Predsjednik posjetio Kozlovicev podrum
U pratnji ministra turizma Veljka Ostojica predsjednik Josipovic obišao je novi, moderno dizajnirani podrum Gianfranca Kozlovica iz Momjana.
Predsjednika, koji je proteklog vikenda boravio u Istri, docekali su domacini Gianfranco sa suprugom Antonellom te njegov otac Armando, koji je obiteljski posao i pokrenuo prije nekoliko desetljeca. Josipovic mu je na dolasku rekao da je upoznat s pricom kako je njegov sin u mladim danima kriomice napravio svojih prvih 50-ak litara vina.
Nakon zdravice na ulazu u to suvremeno zdanje, vrijedno 15 milijuna kuna, Kozlovici su uglednog gosta i njegovu pratnju poveli u podrum ukopan u brdo i pokazali mu proces proizvodnje vina.
Gianfranco Kozlovic istaknuo je da godišnje proizvodi 200 tisuca butelja s 25 hektara vinograda i još desetak kooperantskih, od kojih je 70 posto malvazija. Kapacitet novog podruma, opremljenog trenutno najmodernijom opremom, tehnikom i tehnologijom, je 250 tisuca butelja.
Za svoje vinograde Kozlovic je kazao da su na najboljem položaju u kraju koji se zove Santa Lucia, a po njemu je ime dobilo i Kozlovicevo najcjenjenije vino, malvazija koja se proizvodi od selekcioniranog grožda.
Nakon razgledavanja zadržali su se u degustacijskoj sali i kušali vina, a potom je predsjednik produžio natrag u umaški Stella Maris. (T. K.)