Josipovic: ATP dobro povezuje turizam, sport i kulturu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uoci finalnog meca umaškog 23. ATP Vegeta Croatia Opena predsjednik Ivo Josipovic prisustvovao je veceri pobjednika šestodnevnih vodenih degustacija Skrivene cari malvazije i terana, na kojoj je priznanje urucio vinaru Morenu Coronici iz Koreniki kraj Umaga ciji je Gran teran iz 2008. dobio najviše ocjene i osvojio titulu ATP vina.

Coronici su cestitali i župan Ivan Jakovcic, gradonacelnik Umaga Vili Bassanese, predsjednik Uprave Istraturista Željko Kukurin, predsjednik Vinistre Ivica Matoševic i predstavnik Hrvatskog sommelier kluba Franko Lukež.

U kratkom susretu s novinarima Josipovic je rekao da voli pogledati tenis i da u finalu ocekuje pobjedu hrvatskog predstavnika Marina Cilica, ali i istaknuo da je ATP turnir "važan dogadaj ne samo sa sportskog stanovišta, vec i veliki društveni dogadaj te dobro mjesto za poslovne i druge službene susrete".

- Ovdje smo imali priliku vidjeti kako dobro funkcionira veza izmedu turizma, sporta, kulture, dobrotvornih djelatnosti i svega onog lijepog što Hrvatska može ponuditi, kazao je.

Upitan za komentar na dosadašnje rezultate u turizmu, Josipovic je rekao da ocjene koje je dobio od turistickih djelatnika govore o porastu izmedu pet i 15 posto te da je to "nešto s cime apsolutno možemo biti zadovoljni". (K. FLEGAR)



Predsjednik posjetio Kozlovicev podrum


U pratnji ministra turizma Veljka Ostojica predsjednik Josipovic obišao je novi, moderno dizajnirani podrum Gianfranca Kozlovica iz Momjana.

Predsjednika, koji je proteklog vikenda boravio u Istri, docekali su domacini Gianfranco sa suprugom Antonellom te njegov otac Armando, koji je obiteljski posao i pokrenuo prije nekoliko desetljeca. Josipovic mu je na dolasku rekao da je upoznat s pricom kako je njegov sin u mladim danima kriomice napravio svojih prvih 50-ak litara vina.

Nakon zdravice na ulazu u to suvremeno zdanje, vrijedno 15 milijuna kuna, Kozlovici su uglednog gosta i njegovu pratnju poveli u podrum ukopan u brdo i pokazali mu proces proizvodnje vina.

Gianfranco Kozlovic istaknuo je da godišnje proizvodi 200 tisuca butelja s 25 hektara vinograda i još desetak kooperantskih, od kojih je 70 posto malvazija. Kapacitet novog podruma, opremljenog trenutno najmodernijom opremom, tehnikom i tehnologijom, je 250 tisuca butelja.

Za svoje vinograde Kozlovic je kazao da su na najboljem položaju u kraju koji se zove Santa Lucia, a po njemu je ime dobilo i Kozlovicevo najcjenjenije vino, malvazija koja se proizvodi od selekcioniranog grožda.

Nakon razgledavanja zadržali su se u degustacijskoj sali i kušali vina, a potom je predsjednik produžio natrag u umaški Stella Maris. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter