Josipa Vlah proslavila 100. rođendan

Josipa Vlah s najdražima
Josipa Vlah s najdražima

Okružena rodbinom, prijateljima i svima onima koji su joj značajni u životu, Josipa Vlah, ili kako je od milja zovu Pepa, proslavila je danas stoti rođendan. Na proslavi na Puntiželi našlo šaroliko društvo - od biskupa u miru monsinjora Ivana Milovana, susjeda, pa sve do poštara koji je nonici Pepi godinama nosio poštu.

Josipa je rođena 1914. godine u Karbunama kraj Potpićna kao peto od osmero djece Marije Smilović i Frane Vlaha. Točan datum rođenje ne zna, ali je, kako doznajemo, cijeli život slavila imendan na sv. Josipa. Život je nije mazio, u dobi od osam godina umire joj majka, pa nju ispisuju iz škole kako bi se brinula za mlađu braću.

Rođena je s invaliditetom ali britka uma, no zbog teških životnih okolnosti nikada nije naučila pisati. Otac joj se vraća s bojišta 1. svjetskog rata i od nekada radišnog čovjeka postaje alkoholičar koji gubi sva imanja i kuću. Početkom 2. svjetskog rata i sama postaje majkom Dore. Početkom 50-tih dolazi u Pulu gdje radi kao pralja u imućnoj obitelji te školuje kćer. Nakon njezine udaje živi s njome na Verudi, gdje je i dan danas. Nakon što se ponovo otvorila crkva Gospe od mora redovito odlazi na mise, u župnoj crkvi pronalazi prijatelje, a velečasni Mužina pomaže joj u životnim teškoćama. Dolaskom velečasnog Milovana postaje sakristankom i taj posao radi s velikom ljubavlju. U crkvi radi sve do 87. godine kada, nakon operacije, više ne može samostalno dolaziti. U njezinu je čast jučer u crkvi Gospe od mora služena misa, a darivali su je i članovi župnog zbora i Caritasa.

Nona Pepa danas ima dvije unuke i pet pranuka, koji je veoma vole i, kako vele, smatraju da je prava "legenda". (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter