Josip Vaništa - prkošenje vremenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Pusto, prazno, tiho, ne biti bucan i ne uvrijediti nikoga, opisao je umjetnicki opus Josipa Vanište Igor Zidic na otvorenju izložbe umjetnikovih djela u galeriji Adris u Rovinju.

Zidic je u svom govoru istaknuo da je Vaništa još uvijek živ i aktivan, kreativan i pametan, te prkosi vremenu i pokazuje prave prednosti i vrijednosti kulture koje danas nisu više u modi.

- Vaništa je izvanredan stilist. Toliko je jednostavnosti i bjeline u njegovim djelima, rekao je Zidic napomenuvši da su upravo bjeline jednako izražajne kao i crtani dijelovi.

Istaknuti hrvatski slikar, graficar, pisac i umirovljeni sveucilišni profesor Josip Vaništa roden je u Karlovcu 17. svibnja 1924. Nakon studiranja na zagrebackoj likovnoj akademiji, nastavnicki odjel, apsolvira 1948., a 1950. završava specijalnu slikarsku školu kod Marina Tartaglie. Sljedece godine pocinje s nastavnickim radom na Tehnickom odnosno Arhitektonskom fakultetu.

Pocetkom 1950-ih Miroslav Krleža, ravnatelj Jugoslavenskog leksikografskog zavoda i književnik, poziva Vaništu da suraduje sa Zavodom. Vaništa je izradio pet njegovih portreta te je bio posljednji slikar kojem je Krleža pozirao.

Pocetkom 1960. javlja se ideja o Gorgoni, umjetnickoj skupini ciji je Vaništa bio suosnivac, a zalagala se za alternativne oblike djelovanja, priredivala izložbe i izdavala istoimeni casopis najavljujuci konceptualizam i odustajanje od materijalizacije umjetnickih djela.

Djela Josipa Vanište izlagana su diljem svijeta i danas se smatra jednim od najistaknutijih hrvatskih umjetnika.

Izložbi je prisustvovala i rodbina Josipa Vanište, a u glazbenom intermezzu nastupio je vibrafonist Petar Curic. Izložba ostaje otvorena do 21. kolovoza. (M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter