Josip Sirotić počasni član buzetskog Sokola

Mješoviti pjevački zbor GD-a Sokol (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Mješoviti pjevački zbor GD-a Sokol (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Josip Sirotić proglašen je počasnim članom Glazbenog društva Sokol iz Buzeta, a to mu je priznanje, na svečanom prosinačkom koncertu koji je pod nazivom "U blagdanskom ozračju" održan u velikoj dvorani buzetskog Narodnog doma, uručio predsjednik Sokola Sanjin Radović.

U radu GD-a Sokol sudjelovao je velik broj glazbenih amatera, zaljubljenika u glazbeno stvaralaštvo i entuzijasta, a nekolicina njih, među njima i Sirotić, nekadašnji dugogodišnji član zbora te u nekoliko navrata i predsjednik Sokola, posebno se istaknula.

- Malo koja sredina u Hrvatskoj može se pohvaliti tako bogatim kulturnim, glazbenim te sportskim sadržajima poput Buzeta, naglasio je Josip Sirotić. Zahvalio je na priznanju te rekao da treba podržati mlade.

Josip Bepo Sirotić Sokolu se pridružio 1984. godine. Niz je godina bio članom predsjedništva, a u nekoliko navrata i njegov predsjednik. Jedan je od pokretača obnovljene zborske aktivnosti. U više od 20 godina aktivnog glazbenog rada inicijator je i organizator mnogih nastupa, koncerata i gostovanja mješovitog pjevačkog zbora.

Iznimno se zalagao za uključivanje mladih u rad Društva te se zahvaljujući njegovoj upornosti i motivaciji u zbor učlanio velik broj mladih Buzećana. Posebno se angažirao u pronalaženju financijske potpore za rad Društva, što je uvelike olakšalo aktivnosti, ali i podignulo kvalitetu sekcija.

Simbolični dar zahvale za postignute rezultate predsjednik Sokola na koncertu je uručio i članici limene glazbe, petnaestogodišnjoj Leani Vratović, koja je u travnju na državnom natjecanju iz talijanskog jezika osvojila prvo mjesto i primila nagradu Oskar znanja. Leana je u pisanom dijelu ispita izabrala esej na temu "Mladi i glazba". Naglasila je važnost glazbe u životu mladih ljudi, ali i opisala svoju aktivnost u limenoj glazbi GD-a Sokol te je i na taj način promovirala rad Sokola među svojim vršnjacima.

Leani je na svečanoj sjednici Grada Buzeta dodijeljena pohvalnica za predan rad i izuzetne rezultate u učenju i izvannastavnim aktivnostima.

Na tradicionalnom prosinačkom koncertu nastupile su sve sekcije Sokola: mješoviti pjevački zbor, limena glazba i klapa Pinguentum, zasigurno jedna od najnagrađivanijih klapa u Hrvatskoj. Pinguentum se posebno ponosi ovogodišnjom prvom nagradom stručnog ocjenjivačkog povjerenstva u Omišu. Na 47. festivalu dalmatinskih klapa osvojila je Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter