Josip Sapunar propjevao, pa pušten

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HAC-ov direktor Josip Sapunar pušten je jucer iz istražnog zatvora u Remetincu. Na prijedlog USKOK-a, Županijski sud u Zagrebu pustio ga je da se brani sa slobode, a za ostala tri bivša direktora HAC-a, uhicena zajedno sa Sapunarom, USKOK je tražio da im sud produlji istražni zatvor.

Josip Sapunar, Mario Crnjak, Jurica Prskalo i Zlatko Korpar uhiceni su prije tocno mjesec dana zbog sumnji da su zloupotrijebili svoje položaje da bi Fimi-Mediji omogucili da naplati organizaciju svecanosti otvaranja pojedinih dovršenih dionica ceste napravljene po natjecajima HAC-a i ARZ-a.

Odmah nakon što je uhicen Sapunar je iznio kratku, ali aktivnu obranu, pa je izmedu ostalog ispricao i da mu je ministar prometa Božidar Kalmeta sugerirao da suraduje s Fimi-Medijom. Kalmeta je te optužbe porekao u izjavi novinarima tvrdeci da nikad nikome nije sugerirao niti naredivao da posluje s bilo kojom tvrtkom, a kamoli s Fimi-Medijom.

Je li Sapunar konkretnije opisao kako su se njegovi nadredeni ponašali oko Fimi-Medije, nismo uspjeli saznati. Medutim, iz cinjenice da je pušten na prijedlog USKOK-a, jasno je da je priznao kazneno djelo za koje ga USKOK sumnjici. Naime, Zakon o kaznenom postupku propisuje da ce osumnjicenik biti pušten na prijedlog tužitelja ako okolnosno i detaljno prizna krivnju.

Prema istražnom nalogu USKOK-a, Sapunar je, s Mariom Crnjakom i Juricom Prskalom, osumnjicen da je tražio od izvodaca pojedinih dionica da prihvate ponude Fimi-Medije za organizaciju otvaranja dionica autoceste, kao i da racune za te marketinške usluge ispostave kao dodatne nepredvidene troškove po ugovorima sklopljenima za gradnju ceste. K tome, Fimi-Medija je HAC-u i izvodacima prikazivala neistinit trošak za svecanosti, jer je naplacivala i po fiktivnim racunima od poduzeca Onida i Ani-Lon.

Sapunaru, Prskalu i Crnjaku na teret se stavlja ukupno 23,6 milijuna štete nanesene HAC-u. Prskala i Korpara, pak, tereti se da su Fimi-Mediji osigurali sigurno sklapanje ugovora s ARZ-om vrijednog 3,5 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter