Josip Popovac predsjednik Uprave HRT-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Josip Popovac predsjednik je Uprave HRT-a. Epilog je to uzbudljive zajednicke sjednice Nadzornog odbora HRT-a i Programskog vijeca HRT-a. Onaj koji je skoro dvije godine bio v.d. glavnog ravnatelja HRT-a dobio je potrebnih 11 glasova vrijednih cetverogodišnjeg mandata, nakon što je 16 nazocnih u konacnici biralo izmedu njega i v.d. glavnog urednika Hrvatskog radija Duška Radica.

Do izbora je vodilo štošta, primjerice povlacenje kandidature bivšeg ravnatelja Studentskog centra Mate Pavkovica, i to zbog medijskih napisa. Za same prezentacije programa Popovac istice potrebu da kuca dobije Upravu koja ce imati mandat provesti nužno restrukturiranje. Radic, pak, negira medijske napise po kojima je on kandidata SDP-a.

- Moram se nasmijati jer sam i u životopisu napisao da nisam clan nijedne stranke, kazao je.

Ivica Vrkic morao je pak objašnjavati i kako ga je to Franjo Tudman postavio za direktora HRT-a 1998. godine, zbog cega je dvije godine kasnije odstupio. U drugi krug ulaze Popovac s osvojenih deset glasova te Vrkic i Radic s po tri. Ispada Branko Debeljak.

- Cestitam gospodinu Popovcu na rezultatu. Ja odustajem. Hvala lijepa, kazao je po objavi rezultata Vrkic i otišao pracen pljeskom.

I tada, u trenu kada je trebalo pristupiti izboru izmedu Popovca i Radica, nastaje potres. Vijecnici su se zakacili oko toga treba li sukladno poslovniku glasovati javno, ili im je pametnije glasovati tajno.

Milan Kujundžic se založio za javno kazavši: "Nemamo što filozofirati. Što cemo sada pravit misu na hodnicima. Lijepo glasujemo i gotovo." Silvija Luks ga je podržala kazavši da se nema što mistificirati. Orsat Miljenic se založio za tajno glasanje jer je to najviši demokratski doseg. Kujundžic uzvraca kazavši da bi bilo degutantno na izbornoj sjednici mijenjati poslovnik. Ivo Goldstein pojašnjava da je "naš viši interes izabrati novog ravnatelja, a mi procjenjujemo da s javnim glasanjem novog ravnatelj danas necemo izabrati".

Kujundžic kazuje da oni koji se boje javnog glasovanja tako pokazuju svoju politikantsku cud. - Ne smijemo sebi pojedinacno dopustiti da muljamo ispod stola, prisnažila je Luks.

To je pak posve razjarilo Antu Tomica. - Kakvo muljanje. Vi se ne znate ponašati. Vi na svakom koraku vidite nekakvu urotu. To je naprosto bolesno. Pocnite piti neki lijek. Molim vas, kazao je Tomic.

Glasanje je na koncu bilo javno. Popovac je dobio potrebnih 11 glasova, što "slijeva", što "zdesna".

- Svima zahvaljujem što ste izabrali predsjednika Uprave jer to je bilo vrlo bitno ovog trena za HRT. Pred nama je veliki posao. Ovo danas nije kraj, nije ni pocetak, ali se nadam da je kraj pocetka, kazao je izabrani Popovac.
Vijecnici su mu porucili da je presudila potreba da se prekine privremeno stanje i da ce itekako biti pod njihovom prismotrom. (Siniša PAVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter