Josip Leko jednoglasno za predsjednika Sabora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Josip Leko (SDP) danas je jednoglasno izabran za predsjednika Hrvatskog sabora, visoku dužnost na kojoj je naslijedio nedavno preminulog stranačkog kolegu Borisa Šprema.

Dosadašnjeg potpredsjednika Sabora i obnašatelja dužnosti predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leku za novog je predsjednika parlamenta izabralo svih 123 zastupnika koliko ih se okupilo u sabornici i koji su pljeskom popratili Lekin izbor.

Za potpredsjednicu Sabora, također jednoglasno i na prijedlog klubova vladajuće koalicije, SDSS-a i Kluba nacionalnih manjina, izabrana je SDP-ova zastupnica Dragica Zgrebec.

Izboru predsjednika i potpredsjednice Hrvatskoga sabora nazočio je i predsjednik Vlade Zoran Milanović s potpredsjednicima Vlade i ministrima. 

Leko: uvjeren sam da će Sabor obaviti dobar posao

Uvjeren sam će nas se buduće generacije sjećati po tome da smo obavili dobar posao, poručio je danas zastupnicima Josip Leko, zahvaljujući im na izboru te ih pozivajući na suradnju.

Naglasio je kako je relativno dugo u hrvatskom parlamentu i da ima iskustvo, ali da preuzimanjem dužnosti predsjednika osjeća odgovornost, prema zastupnicima i hrvatskim građanima. 

Svojom i najvažnijom dužnošću saborskih zastupnika smatra očuvanje demokratskih vrijednosti tolerancije i uvažavanja različitih političkih opcija. "U skladu s tim, svoju ulogu vidim kao zapovjednik broda na linijskoj plovidbi, s time da moram paziti da svi putnici, svi članovi posade, ostvare svoje interese kako bi brod na kraju mandata došao do svog cilja, a to je bolji život građana Hrvatske", poručio je Leko.

Istaknuo je da u Hrvatskoj, na sreću, ne odlučuje pojedinac, već je na djelu parlamentarna demokracija sa Saborom kao središnjim predstavničkim tijelom, uz trodiobu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu, "da ne govorim o četvrtoj, financijskoj vlasti, a to su banke".

Leko je naglasio kako je njegov prethodnik na čelu Sabora, nedavno preminuli Boris Šprem, imao viziju na kojoj mu je zahvalio te ustvrdio da će nastaviti tim putem. (Hina, D. PONGRAČIĆ/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter