Josip Frankovic ima najbolji istarski narezak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pun mjesec i vjetar koji je na udare dosezao orkanske razmjere bili su kulisa manifestacije koja služi promociji istarskog nareska, odnosno tome da se u ugostiteljskim ocima uzdignu kraljevski zarebnik (ombolo), kobasice i panceta (potrbušina).

No, unatoc tome što smo se nalazili u zaseoku "vampirske" Kringe, "strava u ulici brijestova" koja se dogadala vani nikoga nije previše impresionirala dok su se unutra na stolu rezale istarske delicije par excellence i kušala izvrsna domaca vina. Na natjecanje koje se kao skroman doprinos obrane od sveprisutnije globalizacije i "mekdonaldizacije" održava vec devetu godinu zaredom, u gastronomsku meku Tinjanštine stigle su ekipe cetiriju ugostiteljskih objekata koje spremaju domaci istarski narezak.

Nakon duge pripreme i pomnog ocjenjivanja prema sudu strucnog žirija u konacnici je pobijedio Josip Frankovic iz restorana Rondo, koji se nalazi u samom središtu Buja, kraj kružnog toka. Njegova je ekipa najbolje spremila suhe svinjske nareske koji su, zacudo, vec desetljecima izostavljeni iz naših ugostiteljskih objekata.

Mi Istrijani imamo neobican kompleks jer mislimo da ono ca je nama dobro ne bi bilo dobro turistima, a to je potpuno pogrešno. Recimo, medu sobom pancetu cijenimo više od pršuta, a nemamo je na meniju naših konoba i restorana. Prije nego bi je ponudili bi se obesili, kaže strucni suradnik Turisticke zajednice Istarske županije Drago Orlic, idejni zacetnik ove gastromanifestacije. Nije želja organizatora da se peceni ombolo i kobasice izbace iz oštarija, vec da se dodaju izostavljene prvobitne varijante tih jela koje su se izvorno, do prije 30 godina, konzumirale najcešce suhe ili dok su još svježe "pražene u pršuri ili s fritajom".

U našem se turizmu nude samo pršut i sir, makar bili kupovni i loši, dok se recimo planetarno poznata panceta nudi u hotelima od Teksasa do Europe. Istarske kobasice doživljavaju renesansu jer proizvodnja nikad nije bila toliko velika, a kvaliteta toliko ujednacena, makar postoji tendencija sve mesnatijih kobasica. No, gubi se "jedan od najboljih proizvoda" - plecka (špaleta) koja cesto završava u kobasicama, kaže Orlic.

Uz njega, klobasice, pancetu (potrbušinu) i zarebnik, koji je možda poznatiji po imenima žlomprt, ombolo ili kanica, ocjenjivali su vrsni gastronomi i ljubitelji kulinarskih delicija. Primjerice, Stanislav Poropat, strucni ucitelj kuharstva u poreckoj Turisticko- ugostiteljskoj školi Antona Štifanica, koji se nije libio kazati da su odredeni uzorci istarskog odreska nedovoljno sušeni, odnosno sirovi, ili pak enogastronomski strucnjak Franko Lukež, odnedavno predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, koji je predstavio i nova vina obitelji Sinkovic iz Svetog Mavra kraj Momjana.

U žiriju su takoder bili lider popularnih Gustafa Edi Maružin, vjerojatno najpoznatiji istarski pršutar Mladen Dujmovic iz Kringe te novinar Glasa Istre Davor Šišovic. Zajedno su za drugo mjesto odabrali Mesnicu Mate iz Krmeda ciji je vlasnik vlasnik Mate Drandic, dok je trece mjesto zauzeo restoran "A casa" Marina Paretica iz Grupije kraj Savudrije, koji je istaknuo da ce se dogodine bolje pripremiti jer u njegovu restoranu vole biti najbolji. Pocasno, cetvrto mjesto zauzela je oprtaljska Loggia, koju vodi obitelj Coslovich.

Manifestaciju je organizirala županijska Turisticka zajednica, TZ središnje Istre, Opcina Tinjan i gostoljubivi domacini Mirjana i Zoran Fabris.


Podijeli: Facebook Twiter