Josip Crnobori se vratio kuci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Josip Crnobori u petak se vratio u domovinu nakon 53 godine u iseljeništvu. U petoj godini od njegove smrti i u sklopu otvaranja nove Zavicajne galerije Crnobori u Banjolama izložen je dio njegovog opusa koji je danas pohranjen u Zagrebu.

Prije otvaranja izložbe i novog galerijskog prostora prisutnima su se obratili Andrej Bader, savjetnik nacelnika za kulturu Opcine Medulin, Koraljka Jurcec Kos, kustosica Crnoborijevog opusa u galeriji Klovicevi dvori u Zagrebu, i Ana Bedrina, voditeljica podružnice Hrvatske matice iseljenika u Puli.

"Kada mi je lani u studenom nacelnik Opcine Medulin Goran Buic rekao da je, što se Banjola tice, prioritet Opcine urediti prostor u kojem ce biti smještena Zavicajna galerija Crnobori, nisam vjerovao da ce obnova prostora ispred kojeg se nalazimo biti gotova u trako kratkom roku.

Drago mi je što sam bio u krivu i još mi je više drago što se u Banjole, ako ne fizicki, onda barem s ovom izložbom, vratio njen mještanin Josip Crnobori. Ovo je prvi put da se izložba njegovih radova održava u njegovom rodnom mjestu, a zasigurno bi ta izložba kasnila da u njenu organizaciju nije puno truda i rada uložila Ana Bedrina", kazao je Bader.

Kustosica Koraljka Jurcec Kos, govorila je o važnosti Crnoborijevog opusa te o slikama koje su izložene u novootvorenoj Zavicajnoj galeriji Crnobori.

Banjolci i njihovi gosti mogli su pogledati petnaestak radova Josipa Crnoborija. Izložba u Zavicajnoj galeriji koja je njemu i posvecena bit ce otvorena do 30. lipnja.


Podijeli: Facebook Twiter