Josip Boljkovac na slobodi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Josip Boljkovac pušten je u utorak na slobodu nakon što je Ustavni sud ukinuo rješenja kojim je zagrebacki Županijski sud otvorio istragu protiv njega, te mu odredio pritvor, jer je zakljuceno da je istraga protiv Boljkovca nezakonito otvorena primjenom odredbi starog Zakona o kaznenom postupku.

- Kao što smo tvrdili, Državno odvjetništvo trebalo je ici u istragu protiv Josipa Boljkovca po novom ZKP-u, a ne po starom. Ustavni sud je utvrdio da je Josip Boljkovac nezakonito proveo gotovo mjesec dana u pritvoru. Žalosno je da se baš na Boljkovcu lome ove pravne dvojbe, zbog njegova cjelokupnog života, rekao nam je Boljkovcev odvjetnik Anto Nobilo.

Temeljno pravo


Ustavni sud je prakticki prihvatio cijelu Nobilovu ustavnu tužbu u kojoj je argumentirao da su tužitelji pogrešno protumacili procesne odredbe i otvorili istragu protiv Boljkovca prema starom ZKP-u, iako je od rujna ove godine novi ZKP u cijelosti stupio na snagu.

- Ovo je pregrubo kršenje ljudskih prava, rekao je Nobilo.Prema stajalištu Ustavnog suda, poništena rješenja pogrešnim tumacenjima zakonskih odredbi uvode opcu pravnu nesigurnost. Kako se navodi u odluci Ustavnog suda, ta bi tumacenja omogucila da tužitelji i sudovi "svakog pojedinca u svako doba povežu s nepoznatim pociniteljima iz istražnih zahtjeva koji mogu biti i godinama stari i na toj im osnovi oduzimati slobodu".

Likvidacije iz 1945.

- Tu bi prestala vladavina prava, a zapocelo bi arbitrarno lišenje slobode, navodi se u odluci Ustavnog suda.
Cinjenica da je Ustavni sud ukinuo postojeca rješenja o istrazi i pritvoru donesena po starom ZKP-u, ne znaci i da protiv Boljkovca nece biti pokrenuta nova istraga zbog likvidacija iz 1945., ali po novom ZKP-u. Doduše, sve radnje iz dosadašnje istrage ce biti poništene.

Poništenim rješenjima Boljkovac je bio osumnjicen da je 1945. godine naložio uhicenje veceg broja civila s karlovackog podrucja, zbog sumnji da su suradivali s ustaškim vlastima. Civili su bili ispitivani u podrumu Povjerenstva OZN-e za kotar Karlovac, a zagrebacko tužiteljstvo smatra kako postoji sumnja da je Boljkovac osobno naložio da 21 osoba likvidira na predjelu Vidanka-Curak. (S. ABRAMOV/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter